Székelyfölddel közösen tudjuk megőrizni képviseletünk súlyát

2014.01.26. | Hunyad

Székelyfölddel közösen tudjuk megőrizni képviseletünk súlyát

Tisztújító közgyűlést tartottak szombaton az RMDSZ vajdahunyadi szervezeténél, nyolcvan RMDSZ-tag vett részt a Magyar Házban megszervezett eseményen. Takács Aranka helyi elnök újabb két éves mandátumot kapott a városi szervezet élén.

Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke politikai helyzetelemzésében kiemelte: a Szövetség számára a legfontosabb kihívás az év első felében az EP-választás. „Ennek a tétje nem kevesebb, mint hogy bebizonyítsuk, a romániai magyar nemzetközösség megérett az önrendelkezésre, képes az önigazgatásra. Úgy a Székelyföldön élő tömbben, mint az interetnikus környezetben, de a szórványkörülmények között élő magyar közösségeknek is át kell érezniük a szolidaritás, a közös fellépés parancsolatát. Mindannyian értjük és tudjuk, hogy a közösségi képviseletet minden döntéshozatali szinten meg kell őrizni és lehetőség szerint meg kell erősíteni. Jól tudjuk mi, erdélyi magyarok, hogy jelen kell lenni az önkormányzatban, országunk törvényhozásában, a bukaresti parlamentben, lehetőség szerint a kormányzati tevékenységben és az Európai Parlamentben, hiszen európai szinten is fontos döntések születnek, melyek a romániai magyar emberek mindennapjait érintik” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

A szórványközösségek megerősödésében fontos szerepet játszott az RMDSZ kormányzati részvétele, azokban az időszakokban, amikor ehhez a körülmények adottak voltak, ugyanis a szórványban a magyarság nem tudja elérni az önkormányzati képviselethez szükséges szavazatszámot, a megmaradásban viszont a kormányzati eszközök sikeresen pótolják ezt a hiányt, hívta fel a figyelmet az RMDSZ európai parlamenti képviselője. „Szolidárisan támogatjuk a székelyföldi autonómia-törekvéseket, hiszen tudatában vagyunk annak, hogy csak együtt a Székelyfölddel, a Partiummal, a Bánsággal, valamint a szórványban élő magyar közösségekkel közösen tudjuk megőrizni képviseletünk súlyát, és csak együtt tudunk Európában meghatározó szerepet játszani” – fogalmazott Winkler Gyula. A megyei elnök az EP-választások előkészítési teendői mellett kitért a magyarországi választásokkal kapcsolatos tudnivalókra, tájékoztatva a jelenlevőket, hogy az RMDSZ Hunyad megyei szervezete továbbra is segítséget  nyújt a magyar állampolgárság visszaszerzésében, valamint a magyarországi, április 6-ai országgyűlési választáshoz szükséges regisztrációban.

Takács Aranka helyi tanácsos, az RMDSZ vajdahunyadi elnöke beszámolójában elmondta, a városi szervezet 25 éves múltjában valószínűleg az elmúlt két év volt a legnehezebb, hiszen számos kihívásnak kellett eleget tenni. „Az elmúlt két évben olyan megpróbáltatásoknak voltunk kitéve, amelyek előzmény nélküliek voltak szervezetünk életében, nem nyertünk meg  minden csatát, de emelt fővel harcoltunk közösségünk érdekeiért” – emelte ki Takács Aranka, akinek kétéves beszámolóját egyhangúlag fogadta el a közgyűlés. Bemutatta a következő időszak programját, majd az ezt követő szavazás eredményeképpen újabb két év bizalmat kapott a közgyűléstől, így folytatja elnöki munkáját. „2014 a közösségépítés éve Hunyad megyében, Vajdahunyadon is kiemelt célkitűzésként kezeljük a közösség megerősítését, a fiatalok megszólítását a 21. századi új korszerű kommunikációs eszközöket és lehetőségeket kihasználva.Szervezetünknek mindenkire szüksége van, aki a magyar közösség ügyét a magáénak érzi és tenne érte. Ajtónk nyitva áll minden magyar ember előtt, mert csak együtt tudjuk megőrizni kezdeményező szerepünket a Hunyad megyei RMDSZ-ben” – jelölte meg a következő időszak irányvonalát a régi-új elnök.

A tisztújító közgyűlést Dezméri István, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének ügyvezető elnöke vezette, a jelenlevőket köszöntötte Széll Lőrinc, a Megyei Képviselők Tanácsának elnöke. Ez alkalommal megválasztották a 15 tagú választmányt, amelyben helyet kaptak a magyar egyházak, oktatási intézmények, civil és ifjúsági szervezetek, valamint a Nők Szervezetének képviselői is.