Székelyföldi Akadémia – a közösség megerősítése a legfontosabb feladat

2011.12.13. | Székelyföld

Székelyföldi Akadémia – a közösség megerősítése a legfontosabb feladat

A Székelyföldi Akadémia év végi záróeseményére került ma sor Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsának szervezésében. Az esemény meghívottja Kelemen Hunor szövetségi elnök volt, aki felszólalásában a kezdeményezés fontosságát is hangsúlyozta.

A gazdasági válság nem kerülte el ezt az országot, Székelyföldet sem. Minden közösség keresi a megoldásokat, keresi a kiutat a jelenlegi helyzetből, amelyet egy morális válság előzött meg. Nézetem szerint ezt kell nekünk mihamarabb orvosolnunk. Ez pedig mindannyiunk közös felelőssége, az értelmiség szerepe pedig ebben a helyzetben sokkal fontosabb, mint bármikor máskor” – mondta el megnyitóbeszédében Kelemen Hunor. Hozzátette, azok a közösségek lesznek sikeresek, amelyeken belül erős a bizalmi tőke.

Közös felelősségünk a bizalom, a hit visszaadása az emberek számára, e feladat elől nem tud elmenekülni sem a politikus, sem a helyi vezetők, sem a városi és vidéki értelmiség”.

Az RMDSZ elnöke azonban úgy látja, a válság és a mindennapi problémák ellenére Székelyföld fejlődik, épül és erősödik.

Az elmúlt időszakban bármelyik székelyföldi településen is jártam, azt tapasztaltam, hogy szemmel látható a fejlődés. Önkormányzati vezetőink és közösségeink is tudják, hogy a mi dolgainkat más nem oldja meg helyettünk, szükség van minden székelyföldi, tenni akaró és tenni tudó ember segítségére és tapasztalatára. A Székelyföldi Akadémia is ehhez járult hozzá, a közös tervezést és a közös cselekvést szorgalmazta, ezt kell nekünk tovább vinnünk. Ha így teszünk, akkor az erdélyi magyar társadalom nem lesz széteső, hitét és reményét vesztett közösség” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Hargita Megye Tanácsa a Székelyföldi Akadémia rendezvénysorozatával – amelynek társszervezője a Hargita Megyéért Egyesület – azt tűzte ki célul, hogy a vidéken élő értelmiséget minél jobban bevonja a közéletbe, szerepvállalásra ösztönözze.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében az összefogás, a közös döntések, illetve a szakmai felkészültség szükségességét hangsúlyozta.

„Kellenek a vélemények, észrevételek, hiszen nap mint nap rengeteg dolgot eldöntünk megyei, országos, helyi szinten, és nagyon gyorsan. Fontos odafigyelnünk a döntések előkészítési folyamatára, amelynek a reális helyzetre kell támaszkodnia” – mondta a megye tanács elnöke.

A Székelyföldi Akadémia a párbeszéd, a kapcsolattartás intézménye. A döntéshozatalban a legfontosabb a háttérmunka, az, hogy helyi szinten is legyen lehetőség beleszólni a döntés-előkészítésbe. Csodát várni nem szabad, de hinni kell a közös gondolkodás erejében” – mondta el Borboly Csaba.

Az eseményen Hargita megyei önkormányzati vezetők, elöljárók, közéleti szereplők közösen számba vették az idén elért eredményeket, sikereket és a Székelyföldi Akadémia működésének további lépéseit is eltervezték, valamint különböző kategóriákban díjazták a településeken kiemelkedő tevékenységet kifejtő személyeket.