Székelyföldi Akadémia: Tusnádfürdő volt az idei utolsó állomás

2011.12.21. | Székelyföld

Székelyföldi Akadémia: Tusnádfürdő volt az idei utolsó állomás

Immár második alkalommal érkezett el a vidéki konzultációsorozat Tusnádfürdőre. A december 20-i rendezvényen Butyka Zsolt, a tusnádfürdői RMDSZ elnöke, valamint Albert Tibor polgármester köszöntötte a résztvevőket. A városvezető köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának, hogy elindította a Székelyföldi Akadémia sorozatot.

– Jó, hogy alkalom nyílik a találkozásra, mivel ez a legjobb lehetőség a problémák megbeszélésére. Az első alkalommal megrendezett akadémián is sikerült égető problémákra megoldást találni – mondta a polgármester.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke is örömét fejezte ki, hogy az első akadémián átbeszélt gondokkal kapcsolatosan történtek előrelépések: például az iskola- vagy a családorvos-probléma.

– Úgy gondolom, egyre inkább, a jövő évre való rákészülés jegyében, a stratégiai célok is letisztulnak itt a településen, amelyeket jó átbeszélni, hisz a jövő hatalmas kihívásokat tartogat – jelentette ki a tanácselnök, hozzátéve: kiemelt figyelmet kell fordítani a turizmusra.

Az európai uniós pályázati lehetőségekről beszélt Péli Levente, Hargita Megye Tanácsa fejlesztési igazgatóságának munkatársa. Az EU-s pályázatok nem normatív támogatást jelentenek, hanem  sokkal inkább lehetőséget.

– A lehetőséggel akkor tudunk élni ha megvan hozzá a szükséges szakmai felkészültségünk, szemléletmódunk és kapcsolatrendszerünk.

Péli Levente bemutatta a pályázati lehetőségek körét, mint a Nemzetközi Együttműködési Programok és közösségi  programok, az Európai Unió és a román kormány által finanszírozott programok (Operatív Programok) és a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében finanszírozott programok. Beszélt a civil szervezeteknek, cégeknek szóló pályazatokról, valamint az aktuális vidékfejlesztési és agrárpályázatokat is bemutatta.

Biró A. Zoltán, a Sapientia EMTE dékánja Fiatalok a térségben címmel tartott előadást. Bevezetőként elmondta:

– A mai fejlesztéspolitikai elgondolások azt mondják, hogy ha valamit változtatni akarunk a társadalmunkon, két tudásra, ismeretre van szükségünk: az elméleti, valamint a tapasztalati tudásra. Akkor lehet valamit elérni, ha a kettőt együtt használjuk.

A dékán előadásában arra is rámutatott, hogy a vidékiség taszítja a fiatalokat, és az iskola nem nevel gyakorlatiasságra. A dékán megoldásként azt javasolta, hogy az iskolában fordítsanak nagyobb hangsúlyt az oktatáson kívüli, közösségformáló tevékenységekre, a média sorozatot indíthatna sikeres fiatalokról, az alkalmazók, hivatalok pedig hagyják a fiatalokat, hogy érvényesítsék új tudásukat, és hagyják őket kapcsolati hálózatot, illetve lobbit építeni.