Székelyföldi körúton a Fedezzük fel! konferenciasorozat – Borboly Csaba: már nem működik a copy-paste stratégia

2015.09.23. | Csík terület , Kós Károly Akadémia

Fotó: Mihály László

A tanulópénzt megfizettük: a 2013-ban lejárt finanszírozási ciklusban Románia jelentősen alulteljesített a lehívott uniós források tekintetében, a strukturális alapoknak mindössze 60 százalékát tudta lehívni. A 2014–2020-as ciklusban sokkal felkészültebben kell pályáznunk, ehhez kívánunk segítséget nyújtani – vezette fel a Székelyföldet felkereső Fedezzük fel! konferenciasorozat csíkszeredai előadásait Vincze Loránt ötletgazda, az RMDSZ külügyi titkára. „Reális képet kívánunk mutatni, hiszen számos nehézségbe ütközhetnek a vállalkozók. Viszont ha felleltározzuk mind a pozitívumokat, mind a negatívumokat, sokkal nagyobb eséllyel indul minden olyan vállalkozó, aki pályázni szeretne a következő időszakban” – tette hozzá a politikus.

Borboly Csaba házigazda, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint nemcsak a bukaresti vagy brüsszeli döntéshozókat, hanem egymást is tudnák segíteni a pályázók, vállalkozók azzal, ha átadnák egymásnak az információkat. Ez a hálózat azonban pillanatnyilag nem épült ki, ezért az önkormányzati elnök az összefogásban látja a további sikerek zálogát. „Arra kérlek, tekintsetek körbe a térségben, szövetkezzetek, beszéljetek egymással, és ne csak belterjesen gondolkozzunk együtt. Már nem megy a copy-paste stratégia” – tette hozzá Borboly.

Szintén az összefogás fontosságát hangsúlyozta Korodi Attila csíki RMDSZ-es képviselő is, arra ösztönözve a jelenlévő vállalkozókat, merjenek bátrak lenni, az IT Plus Klaszter mintájára csoportosuljanak különféle szakmai klaszterekbe, mert úgy könnyebb fejleszteni, fejlődni. Emellett kitért arra is, hogy a különféle uniós források lehívásához mennyire fontos a megfelelő szakértelem, és felhívta a vállalkozók figyelmét arra, hogy Csíkban sok pályázatíró- és tanácsadó cég van, amelyeknek a tudását fel kell használni.

Grabán Zsolt Attila, a konferenciakörutat szervező Kós Károly Akadémia Alapítvány igazgatója kiemelte a Wilfried Martens Centre tanulmányi központtal fennálló jó együttműködést, amely az évek során számos projekt megvalósítását tette lehetővé.

A közel száz kis- és középvállalkozó részvételével zajló csíkszeredai konferencia a hetedik állomása a március közepén Kolozsvárról indult, az elmúlt hónapokban pedig Erdély több nagyvárosát felkereső előadássorozatnak, amelyen kis- és középvállalkozók, valamint civil és ifjúsági szervezetek képviselői kapnak hasznos információkat szakemberektől a lehívható uniós forrásokról, korábbi tapasztalatokról.

A konferenciasorozat következő állomása Székelyudvarhely, ahol szeptember 24-én, csütörtökön a civil- és ifjúsági szervezetek képviselőinek tartanak előadást szakemberek, majd szeptember 25-én a kis- és középvállalkozóknak tartott konferenciával Sepsiszentgyörgyön zárul az Erdélyt bejáró körút.