Székelyföldi Legendárium Csernakeresztúron

2012.05.31. | Székelyföld , Hunyad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Csernakeresztúron mutatták be szerda este a nemrég megjelent Székelyföldi Legendárium című gyermekkönyvet. A magyar iskolában megtartott könyvbemutatón Fazakas Szabolcs és Tófalvi Beáta ismertette a Legendárium kezdeményezést.

Winkler Gyula EP-képviselő, a projekt támogatója üdvözlő beszédében köszöntötte az udvarhelyi csapatot, kiemelve, hogy visszatérő vendégeket fogadnak, hiszen a legendatérképet már elhozták a Hunyad megyei magyar iskoláknak. “Örvendek annak, hogy nyomtatott formában is megszületett ez a kötet, mert én kevés szebb dolgot ismerek, mint egy szép könyv. Tudom, hogy sok idő eltelt Gutenberg óta és hogy a mai világban, aki nincs rajta az internetet, az sokak számára nem is létezik. Nekem mindig élmény, ha fellapozhatok egy tartalmában és kivitelezésben is igényes könyvet. Szimbolikus gesztus, hogy Csernakeresztúr is felkerült Székelyföld legendatérképére, de erősíti a Székelyföld-szórvány partnerséget is”- hangsúlyozta Winkler Gyula. Az EP-képviselő szerint a faluturizmus fejlődése szempontjából is fontos, hogy Csernakeresztúr bekapcsolódott a kezdeményezésbe.

Fazakas Szabolcs, a Legendárium alapítója kiemelte, nem bemutatni jött a könyvet, hanem a csernakeresztúriak után hozta, utalva arra, hogy a bukovinai székely közösség száz évvel ezelőtt telepedett meg Csernakeresztúron.

A Székelyföldi Legendárium című gyermekkönyvet eljuttatják minden Hunyad megyei magyar iskolai tagozatának. A Legendárium a székelyudvarhelyi Visus Kulturális Egyesület nagyszabású projektje, amely a három éven keresztül összegyűjtött legendákat a könyv mellett térkép, film és turizmus segítségével idézi meg. 155 legendát gyűjtöttek össze, amelyeket Kudelász Nóbel írta át olvasható formába, Márton Erika pedig illusztrálta. A könyv megjelenéséig a legendákat a honlapon lehetett meghallgatni, most viszont 224 színes oldalban, figyelemfelkeltő rajzok és térkép segítségével lehet megismerni a történeteket. A projektet a www.legendarium.ro oldalon lehet nyomon követni!

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.