Szeminárium és sajtótájékoztató a nemzetközi emberi jogok gyakorlati alkalmazásáról

2014.02.17. | Emberi jogok

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottsági elnökének a kezdeményezésére, A nemzetközi emberi jogok gyakorlati alkalmazása: a nemzeti parlamentek hozzájárulása az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájához címmel szervez szemináriumot február 17–18. között a Román Parlament és az Interparlamentáris Unió (IPU).

A szeminárium keretén belül, ma, február 17-én, a második bizottsági ülés végén, 12.15 órától, Borbély László, a külügyi bizottság elnöke, és Anders Johnsson, az IPU főtitkára sajtótájékoztatót tart a román parlament Spiru Haret termében (P-szint).

„A szeminárium célja az eddig elért eredmények számbavétele, a jövőbeni kihívások, kormányzati lépések feltérképezése, illetve az Emberi Jogi Tanács munkájának és módszereinek az ismertetése” - nyilatkozta Borbély László, a szeminárium raportőre. Hozzátette, a szemináriumon Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke, Anders Johnsson, az IPU főtitkára,  Bogdan Aurescu, a külügyminisztérium stratégiai ügyekért felelőt államtitkára, valamint egy videó-üzeneten keresztül, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay is felszólal.

„A tematikus üléseken 11 Közép -és Kelet Európai ország parlamenti képviselői vesznek részt, nevezetesen Albánia, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Grúzia, Moldova, Lengyelország, Szlovénia és Törökország. Az ülésszakokon Romániát többek között Cristian David, a határon túli románok ügyeivel foglalkozó tárca nélküli miniszter, Frunda György, miniszterelnöki tanácsos, Bíró Rózália, az emberjogi, vallási és kisebbségügyi bizottság elnöke, valamint a képviselőház és a szenátus szakbizottságainak elnökei és tagjai fogják képviselni” - tájékoztatott Borbély.