Szent László nyomában – kiállítás a csíkszeredai Megyeháza Galériában

2017.05.30. | területi hírek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szent László nyomában – kiállítás a csíkszeredai Megyeháza Galériában

Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt a CreArt projektben, amelynek részeként március 27–31. között egy fotós workshopot szerveztek XI–XIII. osztályos diákok részére.

A műhelymunka során olyan csíki és udvarhelyszéki településeket kerestek fel a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola, a Székely Károly Iskolaközpont és a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium fotózás iránt érdeklődő diákjai, amelyek őriznek Szent László király ábrázolásokat a helyi templomokban vagy köztéri szobrok formájában. A Iochom Zsolt fotós által vezetett workshop alatt a diákok több mint 5000 felvételt készítettek a következő helyszíneken: Csíkszépvíz, Csíksomlyó, Csíkszentmihály, Csíkszentsimon, Csíkmenaság, Homoródkarácsonyfalva, Homoródszentmárton, Székelyderzs, Bögöz és Homoródszentlászló. A településeken a helyi plébános, lelkész vagy a polgármester fogadta a csapatot, ismertetve röviden a település történetét és a Szent László királyhoz köthető örökséget.

Az 5000 felvételből közösen válogatták ki a legjobb negyven képet, amely a tárlat anyagául szolgál. A kiállítás megnyitója június 2-án, 18 órától lesz a Megyeháza Galériában. Megnyitóbeszédet mond Hegedűs Enikő művészettörténész és Darvas-Kozma József esperes-plébános.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.