Szilágyi Róbert István az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének új ügyvezető elnöke

2017.04.07. |

Kongresszusi küldötteit, illetve Szilágyi Róbert István személyében új ügyvezető elnökét, és Simonfi Mária személyében szervezési és programokért felelős ügyvezető alelnökét nevesítette a Szilágy Megyei Küldöttek Tanácsa 2017. április 6-án, Zilahon.

A Szilágy Megyei Küldöttek Tanácsának ülésén elsőként Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök tartott politikai beszámolót, aki a zilahi Kongresszus előkészületeiről beszélt. Elmondta, újdonságként meg szeretnék mutatni az ide érkezőknek mindazt az értéket, amelyet Szilágy megye magyar közössége jelent. Hozzátette, számvetés lesz tulajdonképpen az idei Kongresszus. Központi téma lesz, hogy a parlamenti választások óta mit sikerült a megígért dolgok közül megvalósítani, illetve az, mi lesz a következő két évben az erdélyi magyarsággal, és hogyan látjuk a céljaink megvalósítását.

Az RMDSZ Kulturális főosztályának vezetője kitért továbbá arra is, hogy az elmúlt időszakban Kolozsvárra látogattak az Európa Tanács szakértői, akiket a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény sajátos romániai alkalmazásáról tájékoztattak. „Elmondtuk, hogy mi az, ami nem történik meg Romániában, ez ügyben, és kiemeltük elsősorban a nyelvi jogok kérdését.  Mindannyian tudjuk, hogy olyan településeken, ahol 20% fölött van jelenleg a magyarság számaránya, ott magyarul ki kellene legyen írva nem csak a helységnév, hanem az összes közintézményre, hogy mi az, és itt magyarul is kellene tudnunk intézni ügyeinket. Ezzel szemben azt látjuk, hogy nem történik meg nagyon sok helyen. Beszéltünk az ingatlanok visszaszolgáltatásáról is, ahol nagyon nagy bajok vannak, beszéltünk arról, hogyan félemlítik meg közösségi vezetőinket, és számtalan más kérdésről is.”

Hegedüs Csilla a 215-ös törvény módosítási tervéről is szólt: „a helyi önkormányzatokra vonatkozó törvény kimondottan a nyelvi jogainkra vonatkozik. Az úgynevezett 20%-os küszöböt le akarjuk csökkenteni, emellett egy alternatív küszöböt is be akarunk hozni olyan településeken, ahol jelentős számban élnek magyarok, hogy ott is kénytelenek legyenek a nemzetiségi jogainkat tiszteletben tartani”.

Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke számára megtiszteltetéssel és bizalommal jár, hogy a Szövetség vezetősége rájuk gondolt a Kongresszus szervezését illetően. Ez azt jelenti, hogy a Szilágyság megérdemli a szervezés jogát, mert mind ahányszor hozták azt a maximális eredményt, amit lehetett, amit elvártak, és minden nagyobb megmozduláson, politikai tevékenységben az élen jártak.

Seres Dénes egy újítást is az MKT tagjai elé terjesztett, Szilágyi Róbert Istvánt új ügyvezető elnöknek, és Simonfi Mária kabinetvezetőt szervezési és programokért felelős ügyvezető alelnöknek javasolta, amelyet a jelenlévők egyöntetűen elfogadtak.

Zárásként Szilágyi Róbert Istvánt, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke, az új Szilágy megyei ügyvezető elnök szólalt fel: „megtiszteltetés, hogy az elnök úr ismét felkért erre a feladatra. Legutóbb, 2009-ben bíztak meg ezzel a munkával, és egészen 2014-ig láttam el ezt. Én úgy érzem annak idején is minden tőlem telhetőt megtettem, és ez alkalommal sem lesz másképp” – továbbá hangsúlyozta: „csakis együtt, csapatként lehet ezt a munkát tovább vinni, közösen a megyei szervezetünk ügyvezető elnökségének tagjaival. Az elmúlt években is rengeteg mindent elértünk szervezet szinten, de az elkövetkező időszakra is konkrét elképzeléseink vannak. A szervezet szempontjából hasznos szervezeti átvilágításra kerül sor, továbbá számos tevékenység van belefoglalva az idei évbe, amely előre viszi a szilágysági magyarság ügyét”.

„Az ügyvezető elnökséggel új irányt is veszünk, közösen Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök vezetésével, de közösen kéz a kézben a megyei szervezetek, együtt az országos szervezettel eredményesek tudunk lenni. Gondolok itt felmérésekre, az emberekkel való kapcsolattartásra, mert rengeteg olyan tevékenységünk van, amelyekről a szilágysági magyarokat érdemes és kell tájékoztatnunk. A szervezetüknek gondját kell viseljük, tovább kell vigyük, mert csak így tudunk eredményesek lenni” – fejtette ki Szilágy megye új ügyvezető elnöke.