Szilágysági borászok negyedik találkozója

2012.02.11. | Szilágy , Ünnep
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ szilágyballai helyi szervezte és a Szilágyballai Kulturális Egyesület immár negyedik alkalommal szervezte meg a Szilágyballai Újborfesztivált.

A bor évszázadok óta meghatározó része szilágysági kultúrának és a helyi kulturális értékek kialakulásának. Az esemény kiváló alkalmat biztosított arra, hogy a Szilágy megyei bortermelők tapasztalatot cseréljenek, szakmai megbeszéléseket folytassanak, valamint a pályázati lehetőségekről tájékozódjanak.

Az Újborfesztivál egyik alapvető célja, a szilágysági bortermelők szakmai fejlődésének elősegítése mellett, egy versenyképes, felkészült borászközösség kialakítása.  Máté József, az Újborfesztivál kezdeményezője köszöntő beszédében meggyőződését fejezte ki, hogy összefogással, felkészültséggel és tenni akarással a szilágysági bortermelők be tudják bizonyítani Erdélyben, Romániában és később Európában is, hogy a Szilágyságban a borászatnak hagyománya, magas színvonala és létjogosultsága van.

A szakmai előadások sorát Fejér László, a Hepehupa kulturális és művelődési folyóirat főszerkesztője nyitotta meg: ,,Borban a kultúránk, kultúránkban a bor” című előadásával, majd Mórés Zsigmond Mihály Levente, a Tövishát LIDER Kistérség munkacsoport vezetője tartott tájékoztatót a folyamatban lévő állami és EU-s szőlészeti és borászati finanszírozási lehetőségekről. Az Európai Unió és az állam által biztosított források kiaknázása és a szilágysági borászat fellendítésének érdekében egy minőségi, fiatal és felkészült szakmai csoport létrehozását javasolta. A már megnyert pályázatok folyamatban lévő kivitelezésének nehézségeiről és előnyeiről Ambrus János, a kárásztelki szőlőtelepítési és pezsgőpince munkacsoport oszlopos tagja beszélt. Záróelőadásaként Serli Csilla borász a Nachbill borászat fejlődési szakaszait mutatta be és kitért a bélteki bortermő vidék természeti adottságaira, a talajnak megfelelő szőlőfajtákra és a pincészet jellegzetes boraira.