Szorgalmazzák a kötelező lakásbiztosítások megkötését

2015.03.25. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szorgalmazzák a kötelező lakásbiztosítások megkötését

A Képviselőház plénuma szerdán, március 25-én szavazott a kötelező lakásbiztosításokra vonatkozó törvény kiegészítésről. A jogszabály hatálybalépését követően az illetékes hatóságok pénzbírságot szabnak ki azoknak, akik nem rendelkeznek kötelező lakásbiztosítással, annak ellenére, hogy Romániában 2008-tól törvény írja elő ennek szükségességét. A végszavazást megelőző plénumi általános vitán, az RMDSZ álláspontját Fejér László Ödön, a Szövetség parlamenti képviselője ismertette. 

Románia jogrendjében 7 éve szerepel a kötelező lakásbiztosításokat előíró törvény. Ennek ellenére az országban létező lakások 18 százaléka van bebiztosítva. Ez azt jelenti, hogy még 30 évre lenne szüksége Romániának ilyen ütemben ahhoz, hogy mindenki rendelkezzen kötelező lakásbiztosítással. Ez idáig a törvény nem szabályozta a büntetéseket, így azon személyek, akik nem rendelkeztek lakásbiztosítással, nem voltak felelősségre vonva. A törvény kiegészítésével ez megtörténik.” – taglalta az jelenlegi helyzetet Fejér László plénumi felszólalása során.  A képviselő beszédében felhívta a plénum figyelmét arra, hogy egy társadalmi mentalitásváltásra van szükség, amelyet a politikumnak is szorgalmaznia kell: „Törvénnyel kell szorgalmaznunk azt, hogy minél több lakásbiztosítást kössenek az állampolgárok, hiszen ez az ők érdekük is. Egy esetleges katasztrófa esetén így nem csak az állam által kapott támogatásra számíthatnak, hanem a biztosító cégtől is. Ezt egy hosszú távú befektetésként kell értelmezni, amely az állampolgárok érdekét szolgálja” – tájékoztatott a törvényhozó.

 

Fejér ezt követően elmondta: „az RMDSZ képviselői megszavazták a törvénymódosító javaslatot, hiszen úgy gondoljuk, hogy szorgalmaznunk kell a kötelező lakásbiztosítások megkötését”.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.