Szorosabb együttműködést szorgalmaztak a bolgár és a román parlament között

2015.05.20. | Szenátus , Szociális

Szorosabb együttműködést szorgalmaztak a bolgár és a román parlament között

Románia és Bulgária parlamentje kapcsolatainak erősítését szolgáló találkozóra került sor kedden, május 19-én, amelyen az RMDSZ szenátusi frakcióját Biró Rozália Bihar megyei szenátor képviselte, a bolgár parlamenti küldöttséget pedig Dzhema Marinova Grozdanova asszony, a külügyi bizottság elnöke vezette.

A stratégiai fontosságú közös kérdéseken túl – amelyek a Duna közös hasznosítására, a Fekete-tengeri övezet biztonságára, a közös határátkelőkre, illetve a Schengeni-tagságra vonatkoztak – Biró Rozalia, a szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Állandó Bizottságának elnöke a két ország közötti együttműködés újabb lehetőségeit vetette fel a jelenlévőknek. „Kiemelt fontosságúnak tartom, hogy a két ország területén élő nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatását, kultúrájuk és hagyományaik megőrzését, nemzeti identitásuk vállalását támogassuk, ugyanakkor annak okán, hogy a bolgár parlamenti küldöttséget hölgy vezeti, alkalmat teremtenék arra, hogy partnerségi megállapodást kössünk a nők és férfiak közötti egyenlőség megteremtésének vonatkozásában, illetve a nők politikai döntéshozatalban való részvételének növelése érdekében.”

A találkozón a két parlamenti küldöttség kinyilvánította azon szándékát, hogy az említett területeken, illetve a gazdasági kapcsolatok terén is kölcsönösen támogatni fogják egymást.