Szórványstratégia és szemléletváltás - Hegedűs Csilla a Kolozsvári TV meghívottja volt

2011.11.18. | RMDSZ , Szórvány

Az elmúlt húsz évben az RMDSZ politikájában, a „Minden magyar számít” szlogen alapján, a szórvány kiemelt helyet kapott. Nekünk minden magyar ember fontos, függetlenül attól, hogy faluban vagy nagyvárosban él – fogalmazott Hegedűs Csilla, az RMDSZ főtitkárhelyettese a Kolozsvári TV „Szórványstratégia és szemléletváltás” című műsorában.

A főtitkárhelyettes itt elmondta: a Szövetség gyakorlatban is bizonyította, a szórványkérdés nem mellékes számára. „A jelen pillanatig lezajlott programok révén, amelyekre sikerült román állami támogatást is szerezni 50 milliárd lej értékben, szórványkollégiumokat, magyar házakat hoztunk létre, a szórványban szolgáló lelkészek utazási, gyerekek ingázási költségeit fedeztük, magyar napokat szerveztünk. Úgy gondoljuk, hogy jelen pillanatig húsz százalékát szólítottuk meg a szórványban élő közösségnek” – mutatott rá Hegedűs Csilla. Emlékeztetett arra, hogy a november 12-én, Déván megtartott Magyar Szórvány Napján a Szövetség Zárónyilatkozatot fogadott el: a dokumentum meghatározza azokat a nagyon konkrét lépéseket, amelyeket az RMDSZ a szórványban élő közösségek további nyolcvan százaléka megszólítása érdekében kíván tenni. „A Zárónyilatkozat elfogadását egy cselekvési terv kidolgozása követte a Szövetség főtitkárságán: ezt szeretnénk elfogadtatni a Szövetségi Képviselők Tanácsával (SZKT)” – tájékoztatott a politikus, aki vázolta a cselekvési terv kiemelkedő pontjait is.

„Azokat a programokat kell alapul vennünk, amelyek mostanig megvalósultak, és amelyek arról szóltak, hogy az erdélyi magyar embereknek legyen egy olyan élettere, ahol jól érzik magukat, ahol egymásra találnak, ahol közösségépítés zajlik, ahol az identitásunkra odafigyelünk. Gondoljunk csak a magyar házakra, vagy a szórványkollégiumokra, ahol magyar gyerekeket nevelünk” – mondta Hegedűs. Véleménye szerint nem elegendő, hogy e kérdéssel csak egy ember foglalkozzon. „Úgy gondoljuk, hogy a Szövetség különböző területi szervezetein belül dolgozó munkatársak látnák el a szórványgondnoki feladatokat, ezért egy szórványgondnoki hálózat létrehozásán dolgozunk már most. Rövid időn belül megkezdjük ezeknek az embereknek a képzését, nekik az lesz a dolguk, hogy kulturális, oktatási szempontból koordinálják, összetartsák ezt a tevékenységet” – mondta a főtitkárhelyettes.

„Az RMDSZ az elmúlt húsz évben nagyon sokat tett azért, hogy a kis szórványközösségek megmaradjanak. A román állami támogatás csak úgy működik, ha azt kiharcoljuk magunknak, ha nem, akkor nem kapunk semmit. A szórványgondnoki hálózat kialakítása, ugyanúgy, mint a Hargita és Kovászna megye önkormányzatai, valamint a Hunyad megyei RMDSZ között létrejött Összetartozunk program egy RMDSZ-kezdeményezés. Mi mostanáig is tettünk, és ezután is cselekedni kívánunk ez ügy érdekében” – összegzett Hegedűs Csilla.