Szükséges az őshonos és bevándorló kisebbségek jogainak megkülönböztetése - Kelemen Kálmán a Demokratikus Középpártok Internacionálé konferenciáján

2012.01.30. | Külkapcsolatok

A jövőben bármilyen kisebbségekre vonatkozó nemzetközi határozatnak világosan meg kell különböztetnie az őshonos kisebbségeknek és a bevándorolt kisebbségeknek az egymástól eltérő jogait és elvárásait – áll abban a dokumentumban, amelyet Kelemen Kálmán, az RMDSZ Kereszténydemokrata Platformjának elnöke terjesztett elő Bejrútban, a Demokratikus Középpártok Internacionálé (CDI) nemzetközi konferenciáján.

A január 26-27. között zajlott találkozónak két kiemelt témája volt: az arab világban történt változások értékelése és jövője, illetve a sokszínűség elfogadása az újjáépítendő társadalmakban. Kelemen Kálmán az CDI elnökének, Pier Ferdinando Casininak meghívására, kettős minőségben, a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (RMKDM) és az RMDSZ Kereszténydemokrata Platformjának (KDMP) elnökeként vett részt a rendezvényen.

Kelemen Kálmán indítványáról elmondta: az őshonos és a bevándorolt kisebbségek elvárásainak és jogainak megkülönböztetése megoldást hozhat a különböző autonómiaformák kialakításában, a még megoldatlan kérdések megválaszolásában. A politikus több nemzetközi jogásznak is eljuttatta beadványát véleményezés végett.

A KDMP elnöke rövid megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint tanácsosaival, akiket tájékoztatott a romániai aktuálpolitikai helyzetről.

A bejrúti rendezvényen Kelemen Kálmán az RMKDM bronz emlékplakettjét adta át Wilfried Martens EPP- és Pier Ferdinando Casini CDI-elnöknek. A magas rangú politikusok ígéretet tettek arra, hogy idei romániai látogatásaik során folytatni fogják a tárgyalásokat az RMDSZ-el és az RMKDM-el is a közös kérdések minél hatékonyabb megoldása érdekében.