Tamás Sándor: „Plakátokkal nem lehet választást nyerni” - A közösségépítéstől az autonómiáig -

2012.07.06. | Ifjúság , Önkormányzatok , Önkormányzati választások

Tamás Sándor: „Plakátokkal nem lehet választást nyerni” -    A közösségépítéstől az autonómiáig -

A 9. EU Tábor pénteki napjának megnyitó előadásán Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az idei választásokról, eredményekről, valamint aktuális politikai témákról folytattak beszélgetést. Az előadás szellemes címe, az „...és az Unió mikor csatlakozik Székelyföldhöz?” nagy teret adott az előadóknak, hisz több aktuális kérdést is sikerült megtárgyalni a jelenlevőkkel.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke a politikai gondolkodás és a kampányok műhelytitkait fedte fel a hallgatóság előtt: „Ma már nem lehet egy választást plakáttal és szlogennel megnyerni, ehhez több kell. Sokkal fontosabb a rendszerben való gondolkodás és a közösségépítés. A politikus dolga nem csak a kanálisfedők szintbehozásában kellene megnyilvánuljon, hanem egy olyan rendszer létrehozásában, amely értékek mentén épül fel”. A politikai döntéshozatal kérdése mellé a tanácselnök hozzáfűzte, hogy: „A döntéseket soha nem ott hozzák meg, ahol a szabályzat írja: pókháló-rendszerként kell elképzelni ezt, amely az erős kötések és laza kapcsolatok rendszere.”

„Úgy kell viselkedni a kampány során, mint azon kívül: amilyen ember vagy kampány közben, olyan ember vagy a hétköznapokban is” - szögezte le Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Majd ezt követően az aktuálpolitikai témákra kitérve, a napjainkban vívott „politikai háborúról” beszélgetett a résztvevőkkel.

A későbbiekben a választásokra visszatérve Antal Árpád a sepsiszentgyörgyi RMDSZ kampánystratégiáját is ismertette röviden: „Senki nem hitte volna, hogy az amerikai modell beválik- még jómagam sem. Az embereknek már nem elég három szó és egy plakát - ennél sokkal több kell. A hitelesség az, amire építettünk, és úgy látszik a szavazókkal való folyamatos kapcsolattartás bevált.”

Az előadás keretén belül a területi és gazdasági autonómia kérdése is felmerült, amely során Antal Árpád buzdítóan szólította meg a hallgatóságot: „Fiatalok, viszonyuljatok bulisan az autonómia kérdéséhez! Amíg nem hiszünk a székely autonómiában, addig az, nem is fog megvalósulni. Egy csodálatos Székelyföldet mondhatunk magunkénak - és nem tudunk élni vele.” A témakör folytatásaként Tamás Sándor végezetül kiemelte: „Románia semmit sem veszíthet abból, ha Székelyföldnek autonómiája lesz. Igaz, hogy két-három generációnyi politikusra van szükség, aki feláldozza magát az ügy érdekében, de a harmadik generáció végére meglesz. A mi feladatunk az, hogy a politikai elitet olyan helyzetbe hozzuk, hogy ezt elfogadja.”

A július 3. és 8. között, Marosfőn sorra kerülő 9. EU Tábor szervezői a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Főtitkársága és a Sapientia EMTE kolozsvári kara. Társszervezői a Kós Károly Akadémia, az Európai Tanulmányok Központ (CES – Centre for European Studies), az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány, valamint a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (MIÉRT tagszervezet), támogatói az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a Communitas Alapítvány.

9. EU Tábor 9. EU Tábor 9. EU Tábor