Támogatta a mentőautók vásárlásáról szóló jogszabályt az RMDSZ szenátusi frakciója

2017.12.05. | Szenátus

Az elmúlt években alig történt változás a mentőautópark gépjárműveinek lecserélése terén. Négy év alatt országszerte néhány mentőautót sikerült csak vásárolni, miközben az Országos Mentőszolgálat és a SMURD rohammentő-szolgálat járműveinek jelentős része elavult és lecserélésre szorul. Az utolsó nagy mentőautó-vásárlásra akkor került sor, amikor az RMDSZ az Egészségügyi Minisztérium élén megvalósította ezt, illetve az ezt követő közbeszerzési eljárás elindítását követően, amely szintén a Szövetség által kifejtett munka eredménye volt 2013-ban. Az RMDSZ továbbra is fontosnak tartja a mentőautópark gépjárműveinek felújítását, ezért minden olyan kezdeményezést támogat a parlamentben, amely során Románia felzárkózik a mentőjármű-vásárlás terén tapasztalt lemaradást illetően” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hétfőn, december 4-én azt követően, hogy a Szövetség szenátorai megszavazták azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely több éves keretszerződés megkötését teszi lehetővé mentőautók vásárlására.

Cseke Attila kifejtette, az RMDSZ által beindított folyamatot 2013 után is folytatni kellett volna, évente több száz mentőjárművet kellett volna vásárolni ahhoz, hogy a mentőszolgálatok le tudják cserélni a 7 évesnél régebbi vagy 200-300 ezer kilométernél többet megtett járműveket. „A korszerű mentőautópark biztosításának az lenne a normális folyamata, hogy évente és nem többévente költsön az állam mentőautókra. Az elmúlt évek kiesése miatt sajnos oda jutottunk, hogy naponta mintegy 400 mentőjárművet vonnak ki ideiglenesen használatból, mert szervízelésre szorulnak. Átlagosan három hétig tart a javításuk, amelyeket már amúgy is időszerű lenne lecserélni, hiszen jóval meghaladták a javasolt kilométerek számát. A mentőautók állapota veszélyezteti a rohammentést, mi több, az elmúlt év során olyan is előfordult, két alkalommal is, hogy megyeszinten egyetlen SMURD mentőjármű sem volt bevethető több napig a meghibásodások miatt” – hívta fel a figyelmet Cseke Attila.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint nem lenne szabad megengedni, hogy az életmentések eredményességét tegye kockára az elöregedett mentőautópark, ezért a törvényhozásnak támogatnia kell a mentőjárművek vásárlását célzó jogszabályokat.