Tánczos Barna: az RMDSZ a kis és közepes gazdaságok fejlődését, a családok létbiztonságát tekinti a vidékfejlesztés kulcskérdésének (AUDIÓ)

2016.05.11. | Mezőgazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Tánczos Barna: az RMDSZ a kis és közepes gazdaságok fejlődését, a családok létbiztonságát tekinti a vidékfejlesztés kulcskérdésének (AUDIÓ)

Hiszem és vallom, hogy erős vidék nélkül nem lehet erős erdélyi magyar közösséget építeni. Gazdag falvak, jólétet biztosító települések hiányában nem életerős a közösség. Polgármestereinknek, tanácsosainknak valamennyi támogatást meg kell adniuk a kis és közepes családi gazdaságoknak, a vidéken élő magyar közösségek megélhetése a hiányzó feltételek biztosításával javítható – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője május 11-én, szerdán a Szövetség 2016-os önkormányzati keretprogramjának vidékfejlesztési fejezetére. Az RMDSZ javaslatai a kis és közepes gazdaságok fejlődését, a családok létbiztonságát tekintik kulcskérdésének, hiszen ezek a fenntartható fejlődés alapjai is egyben.

Önkormányzati vezetőink értik a legjobban a közösség mindennapos gondjait. Az ő feladatuk tehát megyei és országos szintre emelni azokat a problémákat, amelyekkel a kisvállalkozók nap mint nap megküzdenek vidéken. Az RMDSZ tudja, hogy ki kell állnia a szakoktatásért, a tudásalapú gazdálkodásért, és foglalkoznia kell minden olyan témával, amelyek napi szinten ellehetetlenítik a családi vállalkozásokat, amelyek nélkül elképzelhetetlen a közösség fejlesztése” – hangsúlyozta Tánczos Barna, akinek meggyőződése, hogy az önkormányzatokban tisztséget vállalóknak kell kiharcolniuk azokat a forrásokat, amelyekkel finanszírozni lehet a vidéki infrastruktúrát, de nekik is kell folyamatosan keresniük az ez irányú lehetőségeket.

A szenátor úgy véli, a vidéki jólét megteremtése elképzelhetetlen a vidékiek biztonságérzetének megteremtése nélkül: például egy mezőgazdaságot nem lehet anélkül fejleszteni, hogy a polgármesterek ne rendeznék a birtokviszonyokat. „Bár tudom, hogy katasztrofálisak a törvények, a megoldásokat mégis nekünk, helyi vezetőknek kell megtalálni. Csakis akkor lehet erős a gazdák, a családok biztonságérzete, ha érzik és tudják, hogy az elkövetkező száz évben is ők lesznek a földterületek birtokosai, ha önkormányzataink a kis háztáji gazdaságokat kiemelt fontosságúnak tekintik, ha nem a mamutvállalatokat támogatják, hanem azokat a kis és közepes vállalatokat, amelyek jólétet teremtenek. Ha odafigyelnek a szakképzésre, mert bár a rendszer nagyon hiányos, az önkormányzat tud segíteni abban, hogy képzések és fejlesztések révén, külföldi partnerek bevonásával fejlődni lehessen. Az óvodák, iskolák állapota, az, hogy a diákoknak van-e állandó sportolási lehetőségük, hogy a gyermekeknek van-e lehetőségük rendszeresen bekapcsolódni a kulturális életbe, hogy gyermekkorban megszokják-e azt, hogy a fúvószenekar, a színjátszó kör, a versmondás mind része az életnek, legalább annyira fontos a biztonságérzet megteremtésében, mint az anyagi háttér” – tette hozzá.

Összegzésként kiemelte: a vidék munkahelyteremtő potenciálja magas, s bár ennek kiaknázására jelenleg nincsenek meg a szükséges feltételek, ezért a polgármesterek fő feladata lenne, hogy egy életképes fejlesztési stratégiába belefoglalják, hogyan járulhatnának hozzá a gazdaságok a település, a térség gazdasági fejlődéséhez: „fontos, hogy csarnokokat vásároljon meg az önkormányzat. Irodaházakat építsen ki, a startupoknak, a kis vállalkozásoknak pedig segítsen abban, hogy minél egyszerűbben beindulhassanak.”

 

Hanganyag:
Tánczos Barna nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.