Tánczos Barna: az RMDSZ-nek ellenzékből is sikerült a fontos stratégiai kérdésekben megoldási javaslatokat foganatosítani

2015.05.27. | Szenátus , Mezőgazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Tánczos Barna: az RMDSZ-nek ellenzékből is sikerült a fontos stratégiai kérdésekben megoldási javaslatokat foganatosítani

Kedden, május 26-án utasította el a szenátus azt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott egyszerű bizalmatlansági indítványt, amelyben Daniel Constantin miniszter lemondását kérik, rámutatva, a folyamatos piacvesztés miatt a román mezőgazdaság komoly gondokkal küzd. A dokumentum szerint Románia hajtómotorjává is válhatna a mezőgazdaság, mégis az tapasztalható, az Európai Unió tagállamai közül a hazánkban élő, e területen dolgozók a legszegényebbek. Az RMDSZ álláspontját Tánczos Barna, a szenátus Mezőgazdasági Bizottságának titkára képviselte, aki hangsúlyozta, bármennyire elkeserítő a jelenlegi helyzet, nem tartja megfelelőnek azt, hogy a minisztérium vezetőségében cserék történjenek.

„Lehet változtatni, amennyiben pozitívan közelítjük meg a szakterületi problémákat, a támadás helyett pedig kézzelfogható megoldás-orientált javaslatokat fogalmazunk meg. A Szövetség már bebizonyította, ellenzékből is sikerülhet a fontos stratégiai kérdésekben megoldási javaslatokat foganatosítani” – fogalmazott Tánczos Barna, aki a területalapú támogatások igénylését a közbirtokosságok esetében nevezte meg példaként.

 

„Korántsem áltathatjuk magunkat azzal, hogy az ország mezőgazdaságával minden rendben van, a 2015-ös év nehéznek ígérkezik az e területen dolgozók, a gazdák, valamint az állami intézmények számára is, de a lehetőségek tárházát is biztosíthatja, amennyiben úgy döntünk, hogy el akarunk indulni ezen az úton” – hangsúlyozta a szenátor. Kifejtette, a fiatalok vidéki környezetbe való letelepedését elősegítő intézkedések meghozatala, a vidéki műemlék-épületek restaurálására, megőrzésére vonatkozó intézkedések, a hagyományos módszerekkel való gazdálkodást választók támogatása, a termékek értékesítésének könnyítését célzó rendelkezések kidolgozása mind olyan területek, amelyek megoldásra várnak. „Az elmúlt időszakban az is bizonyossá vált, hogy óriásiak a problémák a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) által kézben tartott kifizetési rendszerrel is. Kihívásokkal telinek ígérkezik tehát az elkövetkező időszak az állami intézmények számára is, akiknek a felsorolt kérdésekre megoldási javaslatokat kell felmutatniuk, valamint stratégiákat kitalálniuk” – tette hozzá Tánczos Barna.

 

„Úgy gondolom, jelen pillanatban a munkára kell összpontosítani. Június 15-ig a területalapú támogatások problémáját is meg kell oldani: nagy nyomás nehezedik a minisztérium vezetőségére, hiszen a kérések orvosolása az ő felelősségük” – összegzett a Hargita megyei szenátor.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.