Tánczos Barna: az RMDSZ továbbra sem tudja támogatni a megosztott áfa-befizetésre vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet

2017.10.31. | Képviselőház

Rossz alaptézisre épül a kormány azon sürgősségi rendelete, amely a megosztott áfa-befizetést írja elő a vállalatok számára. Az adócsalást nem lehet úgy csökkenteni, hogy olyan előírásokat vezetünk be, amelyek megnyomorítják azokat a vállalatokat is, amelyek eddig időben fizették az áfát. Ez a tervezet, amennyiben január 1-től érvénybe lépne, úthengerként menne végig az ország gazdaságán. Az RMDSZ szenátusi frakciója nem támogatta a plénumi szavazáson ezt a tervezetet” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a felsőház gazdasági szakbizottságának tagja azt követően, hogy első házként tárgyalta ma, október 31-én a szenátus a megosztott áfa-befizetését előíró sürgősségi kormányrendelet törvénytervezetét.

„A tervezet értelmében minden vállalkozás köteles lenne az áfa bevételezésére, és annak kifizetésére külön bankszámlát nyitni. Ez mindamellett, hogy kétszeri operációs manővert igényelne, plusz költségekkel is járna. De ugyanakkor a gazdasági környezet sincs felkészülve egy ilyen jellegű váltásra” – fogalmazott Tánczos Barna szenátor, majd hozzátette: „a feketegazdaságot és az adócsalást nem lehet csökkenteni vagy felszámolni ezzel a kezdeményezéssel, hiszen ez csak a működő vállalkozásainkat nyomorítja meg.”

Tánczos Barna úgy értékelte, hogy a kis- és középvállalkozókat sem érintené jól ez a tervezet, hiszen azok a kis cégek, amelyek eddig rendszeresen időben fizették áfájukat az áfa kifizetésének határidejéig, ezt az összeget használták mindennapi tevékenységükben. „A megosztott áfa-befizetés azonban arra kötelezné őket, hogy rövid időn belül az áfa értékét utalják az elkülönített bankszámlára, így ezzel az összeggel nem tudnak számolni a pénzfolyamban, az ilyen jellegű intézkedések nem serkentik gazdaságunk, hanem ellehetetlenítik ezt. A tegnapi szakbizottsági ülésen elfogadott módosítások, habár a vállalkozások jelentős részét kivonják a törvény hatálya alól,  nem kedvezőek a gazdasági környezet számára és számos veszélyt rejtegetnek” – tette hozzá.

Az RMDSZ szenátusi frakciója nem támogatta a pénzügyminisztérium által előterjesztett és a kormánykoalíció által támogatott megosztott áfa-befizetésere vonatkozó jogszabálytervezetet.