Tánczos Barna: napokon belül indulhat a kezdő kis- és közepes vállalkozásokat támogató Start-up Nation Románia elnevezésű program. Az erdélyi magyar kkv-knak fel kell készülniük a kiírásra

2017.03.07. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Tánczos Barna: napokon belül indulhat a kezdő kis- és közepes vállalkozásokat támogató Start-up Nation Románia elnevezésű program. Az erdélyi magyar kkv-knak fel kell készülniük a kiírásra

„A jelenlegi kormány legjobb kezdeményezései közé tartozik a kis- és közepes vállalkozások támogatását célzó Start-up Nation Románia elnevezésű program, amely hamarosan, akár már a következő napokban indulhat. Ezt sürgősségi rendelettel fogadta el a kormány január végén, és a jogszabály alkalmazási normáit tartalmazó kormányhatározat közvitája is lezárult. Az erdélyi magyar kis- és közepes vállalkozásoknak fel kell készülniük a kiírásra, hiszen jelentős támogatást kaphatnak azok, akik a kormányhatározatban és sürgősségi rendeletben megszabott beruházástípusok finanszírozására pályázni szeretnének. Ádáz versenyre számítunk, pár év tapasztalata alapján azt látjuk, hogy aki az első percekben le tudja adni a pályázatát, az jó eséllyel pályázik, és aki az információk birtokában felkészül a kiírásra, az megszerezheti a finanszírozást” – mondta Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, a felsőház pénzügyi bizottságának tagja azt követően, hogy a szenátus első házként hétfőn elfogadta a kezdő kkv-k támogatásáról szóló sürgősségi kormányrendeletet.

Tánczos Barna szenátor a hétfői felsőházi ülést követően azt is elmondta: „az RMDSZ mindig fontosnak tartotta a kis- és közepes vállalkozások támogatását, választási programjában is kiemelten kezelte a kérdést, hiszen a vállalkozási kedv növelése nélkül elképzelhetetlen az erdélyi munkahelyek számának növelése. A legtöbb munkahelyet a kis- és közepes helyi vállalkozások kell hogy nyújtsák. A Szövetség segíteni szeretne a kezdő kis- és közepes vállalkozásoknak, hogy jó eséllyel pályázhassanak olyan kiírásokon, mint a Start-up Nation Románia, ezért a csíki példa, a Ne ábrándozz, vállalkozz! vállalkozói ötletbörze mintájára hasonló programok indítását szorgalmazza más térségekben is.

A Start-up Nation Románia program évente legtöbb 10.000 kezdő vállalkozásnak biztosítana maximum 200.000 lej vissza nem térítendő támogatást, amely az elszámolható költségek 100%-át finanszírozná. A támogatás elnyerésének fontos feltétele, hogy a pályázó vállalkozás a Start-up Nation programot elindító sürgősségi rendelet életbe lépése után magánszemélyek által létrehozott, romániai székhelyű, tevékenységet Romániában folytató, magántőkéjű kis-, közepes vagy mikrovállalkozás legyen, amelynek nincs állami tartozása, és nincs csődeljárás vagy felszámolás alatt. 

Támogatható kiadásnak minősül a termeléshez szükséges gépek és felszerelések vásárlása a hozzájuk tartozó szoftvert is beleértve, mérő és ellenőrző műszerek, különböző haszonjárművek, számítógépek és számítástechnikai felszerelések, irodabútor és felszerelés, klímaberendezések és energia-takarékossági berendezések, irodák és termelési felületek bérleti díja, weblapkészítés költségei, vállalkozásfejlesztő kurzusok részvételi díja, és a jelen pályázat elnyerésére kifizetett tanácsadási díj költségei.

A Ne ábrándozz, vállalkozz! programot két éve indította Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő a Csíki Vállalkozók Szövetségével közösen. A projekt keretében versenyt hirdettek olyan személyek számára, akik vidéki, nem mezőgazdasági jellegű cégek alapítását tervezték. Nekik üzleti tervet kellett leadniuk, a nyerteseknek pedig megfinanszírozták a pályázással kapcsolatos költségeit.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.