Tánczos Barna: piacorientált, versenyképes környezetet kell biztosítanunk helyi termelőinknek (AUDIÓ)

2016.05.17. | Mezőgazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Tánczos Barna: piacorientált, versenyképes környezetet kell biztosítanunk helyi termelőinknek (AUDIÓ)

Az önkormányzatok, a helyi termelők és értékesítők – vendéglátói egységek – közötti aktívabb együttműködést kívánja támogatni a vidékfejlesztési minisztérium által a napokban kiírt 16.4-es alintézkedés. Az uniós alapokból finanszírozott támogatás a mezőgazdasági termékek élőállításában, értékesítésében és népszerűsítésében résztvevő szereplők számára biztosít anyagi hátteret. „A szaktárca célja arra ösztönözni a termelőket és a helyi önkormányzatokat, hogy közös munkával új termékeket dobhassanak piacra, a támogatás pedig ennek a folyamatnak a reklám és a piacbiztosítási költségeit, a projektek marketingtanulmányainak és -terveinek kidolgozását, a szállítási költségeket, az alkalmazottak bérezését, az esetleges szoftver-vásárlásokat biztosítja” – tájékoztatott Tánczos Barna csíkszéki szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Hozzátette, a kezdeményezések kapcsán a Szövetség funkcióban lévő, illetve jövőbeli polgármestereinek is aktív szerepet kell vállalniuk, ezáltal is egy piacorientált, versenyképes környezetet biztosítva a helyi gazdáknak, termelőknek.

A támogatásra a mezőgazdasági termelők mellett mikró- és kisvállalkozások, nem kormányzati szervezetek, helyi önkormányzatok, tanintézmények – szakprofillal rendelkező egyetemek –, helyi egészségügyi-, szórakoztatói-, illetve közélelmezési egységek is jogosultak. A társulás rendelkezhet olyan tagokkal, akik magánszemélyek, azonban a projektvezetőnek engedélyezett magánszemélynek, egyéni vállalkozás vagy családi vállalkozás vezetőjének kell lennie.

Fontos, hogy a projekt, a pályázat egy teljesen új tervre, termék előállításra épüljön, a támogatás nem költhető használt eszközök, járművek vásárlására, a termék engedélyeztetésének költségeire, lakásépítésre vagy felújításra, vagy pusztán népszerűsítési tevékenységekre. Az alintézkedés maximális támogatási értéke 100 ezer euró” – fogalmazott Tánczos, hozzátéve: mivel a pályázatok időrendi sorrendben kerülnek elbírálásra, fontos, hogy az önkormányzatok aktív szerepet vállaljanak a pályázatok mielőbbi összeállításában és leadásában.

Hanganyag:
Tánczos Barna nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.