Tánczos Barna: Romániának és Magyarországnak közösen kellene kérvényeznie a kürtőskalács márkanév levédését Brüsszelben

2016.03.24. | Szenátus

Fotó: www.maszol.ro

A kürtőskalács földrajzi eredetvédelme, illetve az elmúlt napok sajtóinformációi kapcsán – miszerint a kürtőskalács egy „román asszony találmánya” lenne – kért magyarázatot Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője Achim Irimescu mezőgazdasági minisztertől.

Beszélgetésünk során a miniszter cáfolta, hogy ő ilyet állított volna, mi több, elmondása szerint ő pontosan azt hangsúlyozta: mivel a kürtőskalács Erdélyből származik, Romániának joga van kérni annak európai uniós bejegyzését. Lévén, hogy a miniszter is elismeri, hogy a kürtőskalács nem román termék, úgy gondolom, az egyetlen megoldás az lehet, ha a kürtőskalács márkanév levédését Románia és Magyarország közösen kérvényezi Brüsszelben” – fogalmazott Tánczos.

Elmondta, a napokban Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is egyeztetett a témában Semjén Zsolttal, Magyarország miniszterelnök-helyettesével és Fazakas Sándorral, Magyarország földművelésügyi miniszterével, és ő is hasonló javaslatot fogalmazott meg, amelyre a magyar kormány képviselői részéről pozitív visszajelzést kapott.

Remélem, hogy a következő napokban, hetekben elindulnak a hivatalos tárgyalások a két ország mezőgazdasági szaktárcái között, és ez a huzavona mihamarabb rendeződik” – nyilatkozta Tánczos Barna.