A véletlen egybeesések sora Székelyföldön - Tánczos Barna szenátor napirend előtti felszólalása

2013.10.01. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A véletlen egybeesések sora Székelyföldön - Tánczos Barna szenátor napirend előtti felszólalása

"A fikció, a kitalált események és szereplők, az összeesküvés-elméletek a történelem folyamán az írók, rendezők, tollforgatók privilégiumát képezték, egy soha ki nem száradó forrást jelentettek. Az alkotások szépsége abban áll, hogy az olvasóközönség soha nem kéri az események és személyek hitelességének, valós létezésének bizonyítását. 

 

Habár az elmúlt egy évtized folyamán megadatott számomra, hogy Románia kortárs történelmét szemlélve lássak jót és rosszat egyaránt, a mai napig elvből elutasítok minden összeesküvés-elméletet, bármiféle feltételezést egyikünk vagy másikunk rosszindulatáról, mindaddig, amíg nem látom az erre vonatkozó egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokat. Nevezhetjük naivitásnak. Nevezhetjük megfontoltságnak, a jóban vagy akár a Teremtőtől származó tiszta és őszinte emberi lélekben való hitnek. 

 

Ez az oka, hogy van bennem még egy fikarcnyi kétség, hogy a székelyföldi politikusok nyilatkozatai, politikai megnyilvánulásai és az ellenük elindított bűnvádi eljárások között közvetlen kapcsolat van. 

 

Hogy pontosabban és érthetőbben fogalmazzak, még mindig próbálok hinni abban, hogy nincs összefüggés Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének a székely szimbólumok és a székely zászló megvédése érdekében kifejtett tevékenysége és 24 órás letartóztatása között. Próbálok elutasítani minden összeesküvés-elméletet, még akkor is, ha a letartóztatás az RMDSZ kongresszusa előtt pontosan öt nappal történt, és utólag bíróság elé is állították Borboly Csabát. 

 

Próbálok hinni továbbra is abban, hogy Romániában jogunk van a magánélethez, még akkor is, ha néha szókimondóbb - egyesek szerint radikálisabbak - is vagyunk, mint például Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán. Jogunk van ahhoz, hogy ne zaklassanak, ne kövessenek, ne fényképezzenek a nap 24 óráján át. De ha ez mégis megtörténik, és az életünket megkeserítőt, a minket heteken keresztül zaklatót elkapjuk és átadjuk a rendőrségnek, ne találjuk magunkat másnap egy bűnvádi eljárás kellős közepén, még akkor se, ha a „fényképész”a titkosszolgálat aktív tisztje...

 

Próbálok hinni továbbra is abban, hogy nincs összefüggés a székelyföldi politikusok nyilatkozatai és az igazságszolgáltatásban ellenük elindított eljárások között. Próbálom azt hinni, hogy véletlen egybeesésekről, a véletlen egybeesések hosszú soráról beszélünk. De beismerem, egyre nehezebben tudom erről meggyőzni azokat, akik szerint a magyarságért való kiállás az oka a bűnvádi eljárások elindításának!

 

Őszintén remélem, hogy napjaink Romániájában a bűnvádi eljárásokat, az állami intézmények által végzett ellenőrzéseket - az igazságszolgáltatásról nem is beszélve - nem befolyásolhatják sem politikai utasítások, sem pedig a titkosszolgálati "javaslatok" vagy "ajánlások".

 

Remélem, hogy az összeesküvés-elméletek, a bizonyíték nélküli elméletek gyártása továbbra is az írók, tollforgatók kiváltsága marad, helyüket és szerepüket nem veszik át sem az ügyészek, sem pedig a bírák."

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.