Tánczos Barna: továbbra sem haladnak megfelelő ütemben az APIA kifizetései

2016.04.27. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Tánczos Barna: továbbra sem haladnak megfelelő ütemben az APIA kifizetései

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetőit hívta meg április 26-i, keddi ülésére a szenátus mezőgazdasági bizottsága, hogy a területalapú támogatások helyzetét és a kifizetések késéseinek okait tisztázzák az ügynökség képviselőivel. „A kifizetések sajnos továbbra sem haladnak megfelelő ütemben. Az APIA, április 8-i ígértéhez híven, ugyan elindította a kifizetéseket, de a mai bizottsági meghallgatás során biztossá vált, hogy május végére nem fejezik be a 2015-ös támogatások teljes kifizetését. Mindemellett még sem az állattámogatások, sem az agrár-környezetgazdálkodási csomagok, sem a zöldítés kifizetése nem kezdődött el” – magyarázta Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Az egyeztetésen egyetlen jó hír hangzott el: az eddigi információkkal ellentétben, az APIA nem vezet be 2015-re megszorító intézkedést az állattámogatások kapcsán, így azokra a szarvasmarhákra és juhokra is kaphatnak támogatást a gazdák, amelyeknél a fülszámozás késve történt meg – a szarvasmarhák esetében ez a késés a születéstől számítva több mint húsz napot, a juhok esetében pedig több mint hat hónapot jelent.

Az is aggasztó, hogy a kifizetési ügynökség és a vidékfejlesztési minisztérium a mai napig nem tisztázta, hogy a 2016-os támogatásokhoz milyen feltételeknek kell megfelelniük a szarvasmarha és juhtartó gazdáknak. A már számítógépes rendszerként működő, kizáró jelleggel bíró rendszer  2016-ban a minisztérium beleegyezése és tudta nélkül került bevezetésre. Az APIA ezt a megszorító intézkedést úgy alkalmazta, hogy erre sem miniszteri rendelet, sem más hazai jogszabály nem hatalmazta fel, éppen ezért a bizottsági meghallgatáson azt kértem az ügynökség képviselőitől, hogy azonnali hatállyal vonja vissza ezt az intézkedést” – hangsúlyozta Tánczos Barna. Hozzátette, felvetése kapcsán az APIA képviselői azt mondták, a helyzet rendezéséhez a mezőgazdasági szaktárca álláspontját várják. Elmondta, ehhez hasonló kifogásokat lehet megfogalmazni a Vidéki Beruházások Ügynöksége (AFIR) számára is, ahol szintén a minisztérium tudta nélkül vezették be azt a szabályt, amely mezőgazdasági gépvásárlás esetén méret vagy lóerő szempontjából korlátozza a megvásárolható gépeket, berendezéseket.

A bizottsági egyeztetésen a kifizetési ügynökség képviselői elmondták azt is, hogy két napja működik teljes egészében az az informatikai rendszer, amely a 2016-os, egységes támogatási kérések bevitelére és összesítésére szolgál. A rendszer pontosan 56 nappal azután vált működőképessé, hogy az első kérések le lettek adva” – fogalmazott Tánczos. Ezért azt kérte a minisztérium vezetőségétől, hogy mielőbb hosszabbítsák meg az egységes támogatási kérések leadási peridusát, tolják ki a május 15-i határidőt legalább május 30-ig. „Amennyiben a kért hosszabbítást, illetve a megszorító intézkedésekre vonatkozó döntéseket a minisztérium rövid időn belül nem hagyja jóvá, fennáll annak a veszélye, hogy a támogatási kérések leadása körül, a tavalyi évhez hasonlóan, idén is botrányok lesznek” – összegzett Tánczos Barna.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.