Tánczos Barna: újból állami támogatásban részesül a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet

2017.03.14. |

Az RMDSZ kezdeményezésre megoldódik a Gyulafehérvári „Megtestesült Bölcsesség" Papnevelő Intézet finanszírozása, amelyről ma szavazott végérvényesen a képviselőház plénuma” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a parlament alsó háza megszavazta a Szövetség törvénykezdeményezését. Korodi Attila elmondta: a tervezetet Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora dolgozta ki azt követően, hogy a vallásügyi államtitkárság 2015-ben megvonta az állami támogatást az Intézettől.

„2015-ben nagyon nehéz helyzetbe került a Gyulafehérvári Teológiai Intézet, ugyanis olyan állami támogatást vontak meg tőlük, amelyet addig éves rendszerességgel használhattak az intézet működtetésére. Két éve egy törvényes rendelkezés hiányára hivatkozott a vallásügyi államtitkárság, és ahhoz hogy ezt az áldatlan állapotot megszüntessük, egy törvénytervezetet nyújtottam be, ezzel próbálva rendezni a problémát, és biztosítani a Gyulafehérvári Teológiai Intézet finanszírozását hosszú távon” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora.

A Szövetség Hargita megyei törvényhozói elmondták: törvénytervezetet pozitívan véleményezte a vallásügyi államtitkárság, és egy hosszú parlamenti procedúra után ma a képviselőház döntő házként elfogadta a jogszabálytervezetet.

Tánczos Barna kifejtette: „Ez azt jelenti, hogy a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után ismét biztosított lesz az intézet számára a teljes állami támogatás. Köszönöm a képviselő kollégáknak, hogy a szakbizottságokban és a plénumban is fenntartották ezt a kezdeményezést.”

„Ez a sikeres törvény-kezdeményezés azt mutatja, sikerült egy komoly lépést tennünk abban, hogy a történelmi egyházainkat ne érje hátrány semmilyen formában, ha önálló rendszerbe szervezik a lelkészképzés. Úgy Tánczos Barna mint jómagam több alkalommal egyeztettünk a kultusz-államtitkárság és az Intézet vezetősége között, annak érdekében, hogy lehetővé tegyük, hogy újból pénzforráshoz jusson az Intézet. Az elmúlt időszakban sajnos az állami támogatás hiánya jelentősen megnövelte az egyházmegyék kispapjaik képzéséhez szükséges szemináriumi költségeket” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, a szakbizottság tagja azt követően, hogy a Képviselőház plénuma március 14-én megszavazta a törvény-tervezetet. A Bihar megyei törvényhozó elmondta, hogy az elkövetkező időszakban minisztérium el kell végezzen egy belső ügyintézést, valamint el kell fogadtatni az Intézet Statútumát, de ennek a folyamatnak a nehezebb részén mát túl vannak, amely a törvénykezési szakasz volt.