Tanyaszínház indul Temes megyében

2014.06.26. | Kultúra , Temes

Tanyaszínház indul Temes megyében

A temesvári Bánsági Közösségért Egyesület és a Temes megyei RMDSZ július elején indítja el Tanyaszínház programját, amelynek célja magyar kulturális élményt nyújtani a vidéki szórványközösségeknek. A vajdasági minta alapján megtervezett Tanyaszínház program részleteiről Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője, az egyesület elnöke, Aszalos Géza színművész, a Tanyaszínház szakmai vezetője és Andrásy Noémi projektfelelős sajtótájékoztató keretén belül számolt be ma, június 26-án Temesváron.

Molnár Zsolt parlamenti képviselő, a projekt kezdeményezője elmondta: „A Bánsági Közösségért Egyesület célkitűzése, hogy hiánypótló magyar kulturális és közösségi élményeket tudjon biztosítani a bánsági magyarok számára. Ebbe a stratégiába illeszkedik bele a Tanyaszínház program is, amely a Temes és Arad megyében levő magyar szórványközösségeknek szól. Megpróbáljuk a vidéki magyar közösségek számára a magyar kultúrát, a magyar előadó-művészetet közelebb hozni és kézzelfoghatóvá tenni.” A Temes megyei képviselő hozzátette: „A Tanyaszínház-projekt a Vajdaságban már közel 40 éve sikeresen működik. Fontos, hogy egymástól tanuljunk, átvegyük azokat a jó gyakorlatokat, azokat a jó példákat, amelyek hozzájárulnak a közösségi életünk gazdagításához. A Tanyaszínház egy olyan modell, amelyet nagy készséggel veszünk át a vajdasági magyar közösségtől és reméljük, hogy az egész nyugati régióban is ugyanolyan sikerrel és legalább ugyanolyan hosszú ideig fut majd a program.”

Aszalos Géza, a Tanyaszínház szakmai irányítója két alkalommal is részt vett a vajdasági Tanyaszínházban, ezeket a tapasztalatokat szándékszik beépíteni a projektbe: „Nekem ez nagyon nagy élmény volt és azt mondtam, egyszer, ha lehetőség lesz, akkor ezt itt is meg kell csinálni, mert ezzel mindenki csak nyerhet.” Andrásy Noémi projektfelelős arról tájékoztatott, hogy a program első szakaszának megvalósítására Nagybodófalván kerül sor a július 7-28. között, ahol Aszalos Géza, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészének irányításával 8 kolozsvári és marosvásárhelyi színművészeti szakos hallgató színpadra viszi az ókori római komikus színműíró, Plautus Casina című darabját. A Tanyaszínház első előadásának bemutatója július 28-án lesz Nagybodófalván, majd ezt követően Temes és Arad megyei turnéra indul a fiatal társulat. A július 29-től augusztus 14-ig tartó turné szabadtéri előadásait 16 Temes és Arad megyei településen tartja meg a Tanyaszínház társulata. A Bánsági Közösségért Egyesület Tanyaszínház programja az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatásával valósul meg.