Tarlóégetés és erdőtüzek kapcsán ülésezett a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium sürgősségi helyzetek kezeléséért felelős bizottsága

2011.11.10. | Környezetvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


November 9-én, tarlóégetés és erdőtüzek kapcsán ülésezett a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium sürgősségi helyzetek kezeléséért felelős bizottsága.

A tanácskozást követően Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter, a bizottság elnöke a törvényszegő tarlóégetőkre kiróható büntetések súlyosságát hangsúlyozta: a védett területeken (Duna-delta illetve ökológiai újjáépítésre kijelölt területeken) eszközölt tarlóégetésért járó  szankció akár börtönbüntetés (3 hónap és egy év közötti) is lehet. A bűnügyi pénzbírságok értéke ilyen esetekben legkevesebb 30-, legtöbb 60 ezer lej.  

A nem védett területeken eszközölendő tarlóégetésekkel kapcsolatosan a miniszter elmondta: a tarló, a nád, a száraz fű, a haszonnövények betakarítása után fennmaradó hulladék, illetve a betegnek nyilvánított termés csak abban az esetben égethető el, ha az égetést engedélyezi a helyi kompetens környezetvédelmi hatóság, illetve az égetésről a helyi sürgősségi helyzetekért felelős hivatal is tud.  

A környezetvédelmi hatóságok által jóváhagyott égetések számával kapcsolatosan a Borbély László elmondta: idén a helyi illetve regionális Környezetvédelmi Ügynökségek csak azokban az esetekben állítottak ki tarlóégetési engedélyeket, amikor növény-egészségügyi védelmi karanténról volt szó.

A jelenlegi helyzet elemzése során a bizottság tagjai arra a következtetésre jutottak, hogy az utóbbi napokban észlelt erdőtüzeket a törvény előírásait megszegő módon eszközölt tarlóégetések okozták.

A tanácskozás során Borbély László az erdőtüzek okainak feltérképezése valamint a károk csökkentése érdekében a kompetens hatóságok hatékonyabb beavatkozását sürgette.