Tea, nők és célok

2013.10.05. | Brassó , RMDSZ Nőszervezet

Tea, nők és célok

Az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezete október 3-án, csütörtökön Teadélutánt tartott a Brassó Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat keretében, amelyre 58 közösségkedvelő hölgy érkezett a megye több településéről. Az alakuló ülés óta ez volt az első esemény, amellyel a Nőszervezet elindította konkrét munkáját, tevékenységét a brassói hölgyek körében.

Az egybegyűlteket Domokos Melinda, a szervezet elnöke köszöntötte: “Öröm, hogy a megyei alakuló ülésünk óta ilyen sok új arccal gyarapodott szervezetünk! Legyen ez a mai est egy alkalom az ismerkedésre, a kötetlen beszélgetésre azzal a céllal, hogy ne idegenekként menjünk haza, hanem alakuljon ki egy olyan közösség, amelynek tagjai számíthatnak egymásra a következőkben.”

Az összejövetelt indító beszámoló során a kolozsvári alakuló ülés programját és előadóit Tóásó Imelda ügyvezető elnök ismertette, ezt követően az elnök röviden összefoglalta az Országos Küldöttgyűlésén elhangzottak főbb gondolatait, irányelvként a brassói szervezet számára. A találkozó igazi célja azonban csak ez után mutatkozott meg, amikor minden jelenlevő szót kapva bemutatkozott és pár mondatban megfogalmazta a Nőszervezettel kapcsolatos céljait és elvárásait. Fiatal lányok, középkorú nők és nyugdíjas hölgyek egyaránt kifejezték örömüket a szervezet megalakulását illetően.

A nyitott beszélgetés során rengeteg ötlet, javaslat merült fel, amelyek köré a szervezet építeni fogja tevékenységét, rendezvényeit az elkövetkezendő időszakban. Ennek hasznossága abban is megmutatkozott, hogy az ismerkedés során konkrét szükségletek és kínálatok találkoztak, értékes kapcsolatok, barátságok szövődtek, tervek és elképzelések kaptak életre.

Az egymással való ismerkedés szakmai segítséggel is gazdagíthat – hangzott el, illetve a tudományos előadások szervezése, egyedül élő idősek felkarolása is felmerült. Kreatív ötletként a Nők szervezete jó keretet biztosíthat arra vonatkozóan is, hogy az idős hölgyek kapcsolatba lépjenek kisgyerekes fiatal anyukákkal, amit rögtön el is neveztek „Végy örökbe egy nagymamát” pesztraprogramnak. Mindezeket az ügyvezető elnök fel is jegyezte azzal a céllal, hogy a szervezet munkájának, tevékenységének irányt szabjon a továbbiakban. Közel hatvan hölgy felszólalása csöppet sem bizonyult fárasztónak, sőt ennek ellenkezőjéről és a nagyobb szerepvállalási kedvről érkeztek visszajelzések az ezt követő teázgatás melletti csoportos párbeszédek során.

Fontos megemlíteni, hogy a találkozón részt vettek a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének brassói szervezete, a Reménység Háza református Nőszövetség, illetve a Máltai Szeretetszolgálat brassói fiókjának képviselői is, akik egyaránt hajlandóságot tanúsítottak alakulatuk részéről az együttműködésre, ami szintén a még frissen létrejött brassói Nők Szervezetének megerősödésére szolgál.

A teadélutánt egy belga csokoládé bemutató és kóstoló dobta fel, emellett pedig a terem sarkában berendezett mini-stúdió professzionális portréfotózás lehetőségét kínálta a hölgyeknek, így annál oldottabb hangulat alakult ki a késő estébe nyúló beszélgetésekhez.

Összegzésként Domokos Melinda elmondta: “Úgy látom, a brassói nők számára kulcsfontosságú szereppel bírt a mai est, hiszen egy szervezet úgy működik igazán, ha a tagjai jól együtt tudnak dolgozni. Az ismerkedés egy alap, egy előkészület volt arra, hogy majd egymást kiegészítve tevékenykedni tudjunk, illetve minél többen kedvet kapjanak a közéleti szerepvállaláshoz.”