Temes megyei látogatók Bethlen Gábor és Kós Károly emlékhelyeinél

2013.07.21. | Temes

Rendhagyó emlékkirándulásra került sor július 19-20 -án a Temes megyei RMDSZ és a Bánsági Közösségi Egyesület közös szervezésében, amely keretén belül a bánsági magyar közösség tagjai megismerkedhettek neves történelmi személyiségeink életének fontos helyszíneivel.

A kirándulás főszervezője, Fazakas Csaba református esperes, a Temes megyei RMDSZ művelődési alelnöke, a kirándulás kapcsán elmondta: „hagyománya van Temesváron annak, hogy szervezett körülmények között látogatunk el nemzeti identitásunk fontos helyszíneire. Számos olyan helyen jártunk már Magyarországon, amelyek megerősítik és elmélyítik identitásunk, az idei kirándulás alkalmával viszont hazai, romániai magyar közösségünk jeles emlékhelyeire kívántunk eljutni”.

A kirándulás második napján jelen volt Molnár Zsolt Temes megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő is. „Az RMDSZ az idei évet Bethlen Gábor és Kós Károly emlékévnek nyilvánította, ezért választottuk a két neves személyiség életéhez kötődő helyszíneket uticélul” – vélekedett a képviselő, majd hozzátette: „fontos, hogy megismerjük szűkebb hazánk magyar emlékhelyeit is, ugyanis nemzeti összetartozásunk, a földrajzi távolságoktól függetlenül, közös kultúránk és múltunk megismerésére ösztönöz, valamint közös kisebbségi sorsunk meg kell erősítse a különböző tájegységeken élő magyarok közötti összetartozást. Ebben volt nagy szerepe ennek a kirándulásnak is”.

A két napos utazás során a kirándulók először Bethlen Gábor fejedelem szülőházát keresték fel Illyefalván, majd ellátogattak Gyulafehérvárra, ahol a várat és a katolikus székesegyházat tekintették meg, ezt követően Nagyenyeden, a Bethlen Gábor alapította kollégiumot és a vártemplomot nézték meg. A kirándulás második napja Kolozsváron, valamint az ottani Házsongárdi temetőben tett sétával kezdődött, majd a csoport megtekintette Sztánán a temesvári születésű Kós Károly egykori lakóházát, a Varjúvárat.