Temesvár polgármestere kétszáz évvel pörgetné vissza a város szellemiségét

2013.07.29. | Műemlékvédelem , Temes
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nicolae Robu, Temesvár nemzeti liberális polgármestere idei év július 26.-án aláírt egy területrendezési munkálatokról szóló szerződést, amely korszerűsítené a forgalmat a város egyik történelmi terén, a ma Nicolae Bălcescu nevét viselő egykori Lahováry téren. 

 A tér átalakítása több szakmai vitát is gerjesztett, viszont a polgármester a térrendezési terv bejelentésével egy időben arról is nyilatkozott, hogy a téren létrehozandó körforgalmon belül felállítaná a „Hűség emlékművét”, amelyet Ferenc József császár ajándékozott Temesvárnak 1853-ban hálája jeléül az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején tanúsított ellenállásért. Az emlékmű több allegorikus alak által dicsőítette a város német lakosságának a Hasbsurg ház iránt mutatott hűségét, a magyar szabadságharcosokat viszont szörnyalakok jelképezték. A város magyar lakosságának követelésére a szörnyalakokat 1885-ben eltávolították, majd az emlékművet 1936-ban a Lippai úti temetőbe költöztették az akkori román hatóságok. Az emlékmű megmaradt része azóta is itt található.

 

A műemlék visszaállításának szándékával kapcsolatosan a Temes megyei RMDSZ vezetősége állásfoglalást tett közzé a tervekkel kapcsolatosan és nyílt levelet intézett a városvezetőhöz, amelyben határozottan elutasítják a tervet. Az emlékoszlop visszaállításával kapcsolatosan Halász Ferenc, a Temes megyei RMDSZ elnöke elmondta: „az obeliszk és a szoboregyüttes nyilvánvaló magyarellenes üzenetet hordozott akkoriban és a megmaradt részek ezeket az eszméket elevenítik fel”. A megyei elnök hozzátette, hogy nem elfogadható, hogy a nemzetiségi együttélésről elismert Bánság fővárosában visszaállítsanak egy olyan emlékművet, amely nyilvánvalóan sérti a magyar közösség önérzetét.

 

„Temesvár polgármestere kétszáz évvel pörgetné vissza a város szellemiségét az emlékmű visszaállítása által” – nyilatkozta az eset kapcsán Molnár Zsolt RMDSZ-es parlamenti képviselő, aki hozzáfűzte: „ez a lépés rossz fényt vethet a város Európai Kulturális Fővárosi pályázatára is, ugyanis a változatosság mellett elkötelezett Európai Unióban egy ilyen lépés régmúlt időket és főleg idejemúlt eszméket elevenít fel.” A parlamenti képviselő ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy a megyei RMDSZ további lépéseket is tervez ez ügyben: „a város és a megye magyar közösségének összefogása által közösen fogunk fellépni. Aláírásgyűjtést szervezünk a műemlék visszaállítása ellen és felszólítunk minden felelős magyar intézményt, egyházat és civil szervezetet, hogy támogassa kezdeményezésünket. A fejlemények tükrében további lépéseket is tervezünk” – nyilatkozta Molnár Zsolt.

 

Állásfoglalás


Nicolae Robu, Temesvár nemzeti liberális polgármestere idei év július 26-án aláírt egy területrendezési munkálatokról szóló szerződést, amely korszerűsítené a forgalmat a város egyik történelmi terén, a ma Nicolae Bălcescu nevét viselő egykori Lahováry téren. A tér átalakítása több szakmai vitát is gerjesztett, viszont a polgármester a térrendezési terv bejelentésével egy időben arról is nyilatkozott, hogy a téren létrehozandó körforgalmon belül felállítaná a „Hűség emlékművét”, amelyet Ferenc József császár ajándékozott Temesvárnak 1853-ban hálája jeléül az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején tanúsított ellenállásért. Az emlékmű több allegorikus alakok által dicsőítette a város lakosságának a Hasbsurg-ház iránt mutatott hűségét, a magyar szabadságharcosokat viszont szörnyalakok jelképezték. A város magyar lakosságának követelésére a szörnyalakokat 1885-ben eltávolították, majd az emlékművet 1936-ban a Lippai úti temetőbe költöztették az akkori román hatóságok. A megmaradt obeliszk azóta is itt található.

 

Mi, a Temes megyei RMDSZ vezetői elítéljük és határozottan elutasítjuk Temesvár polgármesterének ezen szándékát, mely által idejemúlt gondolatokat és eszméket elevenít fel, valamint sérti a város, a megye, a régió és egész Románia magyarságának méltóságát. Véleményünk szerint a műemlék visszaállításának gesztusa semmivel sem járul hozzá a modern Temesvárnak, az ország nyugati részének legnagyobb városának imázsához és jelentéstöltete veszélyezteti a város által megpályázott Európai Kulturális Főváros cím elnyerését. Nem lehet a XXI. század Európájában XIX. századi eszmékkel versenyképesnek lenni és a nemzetiségi toleranciájáról híres Bánság nem engedheti meg magának, hogy kétely merüljön fel Európai elkötelezettsége iránt.

 

A Bánságban élő őshonos nemzeti kisebbségek, valamint a közöttük a hagyományok és az évszázados együttélés során kialakult megértés és kölcsönös tisztelet olyan értéke régiónknak, amely megkülönbözteti az ország többi részétől és nagymértékben hozzájárult a megye és a város gazdasági fejlődéséhez. A műemlék visszaállítása egyenlő a változatosság, a nemzetiségi tisztelet és a közös múlt pozitív hozadékainak megtagadásával. Következésképpen ezúton felszólítjuk Robu polgármester urat, hogy vonja vissza elképzelését és ne állítson köztérre olyan szimbólumot, mely sértő a város magyar közössége számára.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.