Temesvári fiatalok képviselik a magyarságot a Sokszínűség Kupáján

2015.09.16. | Temes

Temesvári fiatalok képviselik a magyarságot a Sokszínűség Kupáján

A Temes Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (TEIS) futballcsapata lép pályára a hét végén szervezendő kisebbségi futballbajnokságon, a Sokszínűség Kupáján. Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a Román Futballszövetség által szervezett bajnokságon 15 kisebbség képviselteti magát futballcsapattal, míg a futballpálya mellett helyet kapó Kisebbségek falujában 18 nemzetiség mutatja be identitását és kultúráját.

A sport által össze lehet kapcsolni az embereket, a futball pedig jó eszköz a különbségek, az előítéletek legyőzésére. A bánsági magyar fiatalok ismerik a multikulturális környezetet, a Bánságban több nemzetiség él együtt több évszázada. Meggyőződésem, hogy a sportteljesítmény mellett méltón bemutatják majd a magyar kultúrát és értékeket” – nyilatkozta az esemény kapcsán Molnár Zsolt Temes megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, aki hozzátette, az RMDSZ megyei és központi vezetősége is hozzájárult ahhoz, hogy a bánsági fiatalok részt vehessenek a futballtornán.

A temesvári delegáció tagjai nemcsak sportolni érkeznek Bukarestbe, hanem komoly kulturális műsorral és a hagyományaink bemutatásával is készültünk. A Kisebbségek falujában népzenét és néptáncot is bemutatunk, sőt néptánc-oktatás is lesz. Emellett helyet biztosítunk a magyar gasztronómiai értékeknek, a hagyományosnak számító gulyás mellett székely termékeket is bemutatunk majd. Emellett bemutatjuk a bánsági sajátosságokat, valamint napjaink értékeit is, a temesvári Csíki Gergely Állami Színház előadásait, továbbá a határmentén jól működő határon átívelő kapcsolatokat” – mondta a hétvégi program kapcsán Oláh Gábor, a TEIS elnöke.