Temesváron is beindult az Örökségünk Őrei program

2012.12.06. | Parlamenti választások , Műemlékvédelem , Temes

Az RMDSZ Főtitkársága által kezdeményezett Fogadj örökbe egy műemléket – Örökségünk Őrei program csütörtökön, december 6-án Temesváron is beindult.

A Főtitkárság Szórványmenedzser szolgálatán keresztül zajló program keretén belül a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum hetedikes diákjai a Józsefvárosi Római Katolikus Templom kertjében álló Nepomuki Szent János szobrot, temesvár legrégebbi köztéri szobrát, fogadták örökbe. A program célja a szórványban elő magyar közösségek identitástudatának megőrzése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása.

A műemlék örökbefogadása által a Bartók Béla Elméleti Líceum hetedikes diákjai elkötelezték magukat a szobor ápolása és gondozása mellett, közösségépítő események, programok és megemlékezések szervezése mentén, amelyek során visszahozzák a közösség életébe Nepomuki Szent János szobrát és történelmét. A diákok a „Fogadj örökbe egy műemléket” program keretében lehetőségük adódik megismerni lakóhelyük múltját és magyar örökségünk jeles műemlékeit.

Az eseményen a Temes megyei RMDSZ nevében Fazakas Csaba református esperes, a megyei szervezet művelődési alelnöke és szenátorjelöltje üdvözölte az egybegyűlteket, majd Molnár Zsolt, az RMDSZ Főtitkárságának szórványmenedzsere, a temesvári 2-es számú egyéni választókerület képviselőjelöltje ismertette a program célkitűzéseit. A szobor történetéről és Nepomuki Szent János életéről Szilvágyi Zsolt, a Józsefvárosi Római Katolikus Templom plébánosa, a műemlék gondozásának lehetőségeiről pedig M-Kiss András tudományos kutató, az RMDSZ képviselőjelöltje tájékoztatta a közönséget. Az ünnepség a diákok által közösen elmondott örökbefogadási nyilatkozattal zárult.