Tízéves a vajdahunyadi magyar rádióadás

2013.11.02. | Szórvány , Hunyad

Tízéves a vajdahunyadi magyar rádióadás

Tíz éve, hogy heti egy alkalommal magyar nyelvű műsort sugároz a vajdahunyadi Radio Color, amely Vajdahunyadon és a környező településeken fogható, ezáltal több ezer magyar családhoz is eljut a magyar kultúra. Szombaton délelőtt a Magyar Házban Kun Kriza Ilona jelenlegi és Gáspár Barra Réka volt rádiószerkesztő kezdeményezésére tartották meg a vajdahunyadi magyar adás születésnapját, amelyen a rádió munkatársai, támogatói és a magyar közösség tagjai voltak jelen.

"A közösségépítést sokféleképpen lehet értelmezni, sajnos a szórványban vannak olyanok, akik elsősorban az anyagi háttért megteremtését tartják fontosnak, esetleg azért panaszkodnak, hogy hiányzik a finanszírozás terveik megvalósításához. Ezzel szemben én azt állítom, hogy az önkéntesség, a helyi kezdeményezés, a megfelelő partnerségek kialakítása biztosít átütő sikert, a szórványban különösen fontos, hogy a többségi nemzettársainkkal tudjunk partnerséget kialakítani. Ilyen jó példa a vajdahunyadi magyar rádióműsor: tíz éve, hogy minden héten egyszer magyarul szól a rádió, az éter hullámain keresztül szóltunk a vajdahunyadi és a környező települések magyar családjaihoz, helyi híreket, közösségi tájékoztatást, magyar zenét, esti mesét, orvosi tanácsadást biztosítva nekik, és ugyanolyan fontos, hogy tíz éve a helyi román közösség is megszokhatta, hogy hetente egy este magyarul szólal meg a rádió műsorvezetője" – fogalmazott a meghitt ünnepségen Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

Kun Kriza Ilona és Gáspár Barra Réka jelenlegi és volt szerkesztő felidézték a műsor tízéves történetét, Takács Aranka helyi RMDSZ elnök méltatta az önkéntességi alapon szerveződő szerkesztőség munkáját, kiemelve, hogy fontos szerepet tölt be a magyar közösség életében.