Tízpontos programját ismertette a csíki RMDSZ

2016.11.21. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Tízpontos programját ismertette a csíki RMDSZ

Az oktatásban, az egészségügyben, szociális téren, a vállalkozói szférában és a hagyományőrzésben sürget változásokat, továbbá új alkotmányt szorgalmaz az RMDSZ Csík Területi Szervezete – fejtette ki hétfőn, csíkszeredai sajtótájékoztatóján Tánczos Barna szenátorjelölt és Korodi Attila parlamenti képviselőjelölt.

A tíz pont kiegészíti a Szövetség országos programját, és az eddigi lakossági fórumok, szakmai konzultációk szellemében fogalmazták meg céljaikat.

„Túl nagy az iskolai tananyagmennyiség és rengeteg a házi feladat, ez megkeseríti a családok délutánjait is. Az iskola utáni foglalkozások bővítését javasoljuk megoldásként, mert az after school-rendszerben helyet kap az oktatás, a sport, a kulturális tevékenységek, a játék és az étkezés is” – részletezte Tánczos Barna, majd hozzátette: szorgalmazzák továbbá a Csíkszeredában országos szinten egyedülálló és példásan működő úszás- és korcsolyaprogram kiterjesztését Alcsíkra és Felcsíkra. „Amennyiben a csíkszeredai létesítmények túlterheltek lennének, a tusnádfürdői wellness-központot vonhatjuk be a programba, a későbbiekben pedig új beruházásban, alcsíki sportbázisban gondolkodhatunk.” − tette hozzá.

 „A közviták során többször is felmerült a védőnői rendszer intézményesítése. Romániában ez újdonságnak számít, ezért nehéz lesz elfogadtatni a román kollégákkal, de meg kell értetnünk velük, hogy ez országos szinten nagyban segítené, kiegészítené a meglévő családorvosi rendszert. Ha másképp nem megy, térségünkben a Gyulafehérvári Caritas védőnői tevékenységi köre bővítésével szeretnénk elérni, hogy ez a családtámogatói, betegségmegelőzési és egészségfejlesztési hálózat elérhetőbb legyen” – fogalmazott Korodi Attila.

Szociális téren a nyugdíjak értékállóságát biztosítanák, ezzel párhuzamosan pedig a minimálbérek növekedésére is figyelnek.

Kiemelten foglalkoznak a fiatal vállalkozások támogatásával, illetve a mezőgazdasági és vidéki családi vállalkozások felkarolásával is.

„A vállalkozások támogatását több megközelítésből igyekszünk elérni. Egyik pillér a bürokrácia csökkentése, hogy ne legyen a cégek indítása hosszas és drága folyamat. Másik pillér a vállalkozói nevelés biztosítása, azaz tanítsák a kezdő vállalkozásokat arra, hogy miképpen tudnak törvényesen működni. Folytatjuk, továbbá a Ne ábrándozz, vállalkozz! Elnevezésű vállalkozásserkentő programunkat is” – közölte Korodi Attila.

„Ugyanakkor a működő vállalkozásokra is gondoltunk, és többek között arra törekszünk, hogy az első rendellenességek alkalmával az ellenőrző szervek ne büntessenek azonnal, csupán figyelmeztessenek. A pénzügyminisztériumot figyelmeztetjük arra is, hogy teljesen elhibázott az a megközelítés, amelynek szellemében csak a múlt héten hét Hargita megyei céget soroltak át adminisztratív szempontból Bukaresthez. Manapság az ügyintézésnek online kellene történnie, erre fel még csak nem is Brassóba, hanem Bukarestbe viszik az ügyintézést” – egészítette ki Tánczos Barna, ismertetve azt a célkitűzést is, miszerint 50 ezer eurós indulási támogatás általánosítását kérik uniós és hazai forrásokból minden induló vállalkozáshoz.

A szenátor és a képviselő arra is rámutatott, a jelenlegi alkotmányt nem lehet úgy módosítani, hogy az egy modern állam alapdokumentumává válhasson. Az 1918-as nemzetgyűlés szellemében teljesen új alkotmány kidolgozását követelik.

Hangsúlyozták továbbá: a magyar tanulóknak a románt idegen nyelvként kell oktatni az iskolákban, speciális tankönyvekből.

Az iskolai rendszerbe választható tantárgyként célszerű lenne bevinni ugyanakkor a néptáncot és népzenét, amely – mint Korodi Attila fogalmazott – nem nemzetiségi, hanem közösségi kérdés, mivel a hagyományőrzés mellett rengeteg más előnnyel is jár.  

Tánczos Barna kifejtette: az ingatlan-visszaszolgáltatást is pontra kell tenni a következő években, illetve a jogos tulajdonba került emlékműveket fel kell újítani és be kell vonni a turisztikai körforgásba. A szenátor a csíkszeredai Mikó-várt emelte ki pozitív példaként, amelyet példásan felújítottak és magas színvonalon szolgálja a kultúrát.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.