Több bölcsődét, garantált finanszírozást az állami és egyházi bölcsődéknek egyaránt! – törvénytervezetet iktatott az RMDSZ

2017.12.19. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Több bölcsődét, garantált finanszírozást az állami és egyházi bölcsődéknek egyaránt! – törvénytervezetet iktatott az RMDSZ

Fotó: www.csemete.ro

Tekintettel arra, hogy az állami bölcsődék száma alacsony, és nem fedi az igényeket, valamint, hogy számos egyházi és magánbölcsőde próbál megoldást nyújtani erre a hiányra, szükségesnek tartottuk törvénybe foglalni az összes bölcsőde állami finanszírozását. Az RMDSZ parlamenti csoportja törvénytervezetet dolgozott ki és iktatott a bölcsődei oktatás pénzügyi támogatására. Ezáltal garantálva lesz a finanszírozásuk, és arra bátorítjuk az önkormányzatokat, oktatási szervezeteket, illetve az egyházakat, hogy bátran létesítsenek újabb bölcsődéket. Azokon a szülőkön tudunk segíteni, akik a jelenlegi helyszűke miatt nem tudják bölcsődébe adni gyermeküket. Ha a parlament elfogadja a kezdeményezésünket, nőni fog a bölcsődei helyek száma" – nyilatkozta Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy a parlamentben iktatta a tervezetet, amelyet prioritásként jelölt meg a Szövetség az őszi parlamenti ülésszak elején.

„Az oktatási törvény előírásai jelenleg nem rendelkeznek arról, hogy fejkvótás támogatásban részesítsék a bölcsődéket, függetlenül attól, hogy állami, egyházi vagy magánkézben vannak. A Szövetség tervezete ezt a hiányosságot hivatott feloldani azáltal, hogy törvénybe foglalná ezen intézmények támogatásának kötelezettségét” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy iktatta a parlament alsóházában az erre vonatkozó törvénymódosító-tervezetet.

Tervezetünk továbbá előírja, hogy a helyi tanácsok által létrehozott bölcsődék is részesülnek majd a normatív, fejkvótás támogatásban, illetve ezen intézmények az oktatási rendszer részét is képezik. Jelenleg az önkormányzatoknak kell megoldaniuk a bölcsődék létesítését, működtetését, hiszen egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű szolgáltatásokra. Sajnos, nem minden önkormányzat tudja saját keretből ellátni ezt a feladatot. Az oktatáshoz való jog az Alkotmányból ered, és ezért gondoskodnunk kell arról, hogy ez a jog a legelső lépéstől, a bölcsődétől érvényesülni tudjon mindenki számára attól függetlenül, hogy vidéken, városban él valaki, vagy hogy szegény vagy gazdag a gyerek szülője” – fogalmazott Szabó Ödön az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője.

Az RMDSZ törvénytervezete megoldást kínálna a bölcsődék körül kialakult problémák orvoslására, figyelembe véve a helyi sajátosságokat.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.