Több európai támogatást az új tagállamok KKV-inak

2012.01.24. | RMDSZ , gazdaság , Kis és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozókat érintő bürokrácia csökkentése, a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítése, az európai intézmények lényeges információinak elérése, új, a KKV-kat támogató szolgáltatások, amely révén az EU-n kívüli piacokra is betörhetnek – többek között ezeket a témákat vitatták meg kedden az Európai Parlamentben megtartott kerekasztal megbeszélésen.

Az európai KKV-k és a nemzetközi kereskedelem című rendezvényen Winkler Gyula a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, az INTA tagjaként vett részt.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője hozzászólásában az új és régi tagállamokban működő kis- és középvállalatok közötti fejlődési eltérések problematikáját vetette fel, kiemelve, hogy szükség van megoldásokat találni, hogy az új tagállamok KKV-i leküzdhessék azokat a nehézségeket, amelyekkel találkoznak, ellentétben a nyugati tagországokban működő vállalataival.

Az európai KKV-k nemzetközi terjeszkedése kiemelt célja az EU-nak, ebből kiindulva Winkler Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottságnak meg kell találnia az egyensúlyt a kommunikáció és a KKV-ék támogatására vonatkozó belső intézkedések, valamint a KKV-k unión kívüli piacra jutásának megsegítése között.  Ilyen értelemben az RMDSZ EP-képviselője azt javasolta a Bizottság képviselőinek,  hogy ne hagyják figyelmen kívül a regionális és az EU közvetlen szomszédaival megköthető kétoldali kereskedelmi egyezményekben rejlő lehetőségeket, amelyek elsősorban az európai KKV-knak hozhatnak előnyöket.

Winkler Gyula ugyanakkor kitért egy, elsősorban a közép- és kelet-európai kis- és középvállalatokat érintő problémára is, megemlítve a finanszírozásokhoz való nehéz hozzájutást, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden tagállamnak megvan a saját szabály- és támogatási rendszere az exporttevékenységet folytatni kívánó KKV-kra vonatkozóan.

Calleja Crespo, az EB Ipari Főigazgatóságának igazgatóhelyettese elmondta: a KKV-k nemzetközi terjeszkedésének folyamata többet jelent, mint az európai kis- és középvállalatok piacra jutása, például a brüsszeli forrású információs körforgás javítását is szeretnék elérni helyi, regionális és országos szinten. Elismerve, hogy túl sok ideig elhanyagolták a kis- és középvállalatok szerepét az európai gazdaságban, az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy a Bizottság által kezdeményezett, KKV-ék nemzetközi terjeszkedésének folyamata szorosan kapcsolódik a 2008-ban elfogadott Európai Kisvállalkozói Törvényhez. Calleja Crespo azt is elismerte, hogy drámai a helyzetük a kis- és középvállalatoknak, amelyeket a gazdasági és pénzügyi válság súlyosan érintett. Jelenleg az Európai Unióban hozzávetőlegesen 23 millió kis- és középvállalkozás működik.

Az Európai Bizottság „Kisvállalkozások a nagyvilágban – kkv-k globális érvényesülését segítő új partnerség” című közleményének jelentéstevője az INTA részéről Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.