Több közösségi teret akar Székelyudvarhely új központjában Arros Orsolya (AUDIÓ)

2016.04.19. | Udvarhelyszék
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Több közösségi teret akar Székelyudvarhely új központjában Arros Orsolya (AUDIÓ)

Gyalogosbarát, közösségi tér kialakításával adná vissza az embereknek a városközpontot. Meggyőződése, hogy Székelyudvarhely akkor lesz élhető, ha az autósforgalomtól tehermentesítik a központot és a közlekedéstervezésben a gépjárműforgalom igényei mellett, a gyalogosközlekedés igényeinek kiszolgálása is megjelenik. Arros Orsolya tisztában van vele, hogy erről az elképzelésről megoszlanak a vélemények, de nem kíván fontos kérdéseket mellőzni a kampányában, csupán azért, mert népszerűtlen ezekről párbeszédet folytatni.

Ki kell mondanunk a tényeket: ez a város limitálta a közlekedési határait. A meglévő utcákat szélesíteni nem tudjuk, az épületeket nem tolhatjuk odébb. Ezért el kell döntenünk, hogy milyen irányt választunk. Engedjük, hogy az autók tovább foglalják az életterünket, vagy elkezdjük bátorítani a gyalogos, a biciklis közlekedést, vagy a tömegközlekedés különböző formáit” – magyarázza az RMDSZ polgármesterjelöltje, aki szerint mindaddig, amíg autóval bárhová el lehet jutni, nyilvánvalóan ez lesz a fő közlekedési eszköz a városban.

Azt tapasztaljuk, hogy az udvarhelyiek csak ügyeket intézni járnak a központba, mindenki rohan, a túlzsúfolt városközpont hangulata néha pedig egyenesen nyomasztó. Mindeközben itt találhatók a legszebb épületeink, ezeknek kellene visszaadni a hangulatát, hogy a központ ne csak az átmenő autósforgalomról szóljon, hanem az emberekről, a gyermekekről, a családokról, a találkozásainkról és a beszélgetéseinkről – vázolja Arros Orsolya a terveit. Véleménye szerint a Városháza tér lezárása egy olyan első lépés lenne, amely elindíthatná ezt a folyamatot. Ezáltal létrejöhetne a város szívében egy közösségi találkozóhely: olyan övezet, ahol nem járnak az autók, amely csak a gyalogosoké. „Ahol ilyen gyalogosbarát környezet van, ott új szolgáltatások is megjelenhetnek és a meglévő vendéglátóipari egységek pedig nagyobb forgalmat generálhatnak. Nem beszélve arról, hogy nyári időszakban ezeket a szolgáltatásokat a térre is ki lehet vinni, kültéri asztalokat lehetne itt elhelyezni” – fejtette ki.

Az RMDSZ polgármesterjelöltje hangsúlyozta: a Városháza előtti kis utca átalakításában gondolkodik, nem a Kossuth Lajos utca lezárást tervezi, hiszen azzal a város forgalmát jelentősen befolyásolná és a közeledést nagyban nehezítené. „Szakemberekkel egyeztettem már erről a kérdésről, egybe lehet vonni ezt az utcát az ott lévő parkkal, amelyet így jobban ki lehetne használni, amely így megtelhetne élettel” – érvel Arros Orsolya, aki szerint a térrendezés során úgy kell elhelyezni az utcabútorokat, hogy ez az övezet alkalmas legyen rendezvények szervezésére is.

Hanganyag:
Arros Orsolya nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.