Több mint 300 diák kezdi az új tanévet a marosvásárhelyi magyar római katolikus gimnáziumban

2015.09.14. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Több mint 300 diák kezdi az új tanévet a marosvásárhelyi magyar római katolikus gimnáziumban

A marosvásárhelyi Unirea Líceum, valamint az Unirea épületébe visszakerülő új magyar római katolikus gimnázium tanévnyitó ünnepségén vett részt hétfőn, szeptember 14-én Borbély László Maros megyei képviselő. 

Évekbe tellett, amíg sikerült elérni a polgármesteri hivatallal és a tanügyminisztériummal, hogy ez az iskola egy külön épületben újraindulhasson. Kétszeresen is különleges a mai nap számomra: egyrészt, mert én is ebben az iskolában végeztem az első nyolc osztályt, másrészt pedig, mivel a mai napon újraindul ez a magyar iskola, amelyet még 1947-ben megszüntettek” – hangsúlyozta Borbély László a tanévnyitó ünnepségen, amelyen az Erdélyi Római Katolikus Státus vezetői, egyházi vezetők, az RMDSZ megyei és városi vezetői, a polgármesteri hivatal és a tanfelügyelőség képviselői is jelen voltak.

Hozzátette, 1990 márciusa után mindig nehezebb volt bármit is elérni a marosvásárhelyi magyarság részére, mint máshol, 15 év kellett, amíg a Bolyai Farkas Gimnázium önállóvá vált, és 25 évbe tellett, amíg a katolikus gimnázium újraindulhatott. „Amint azt ma többen is elmondták, ebben kiemelten nagy érdeme van Tamási Zsolt igazgató úrnak, akinek a többéves kitartó, makacs munkája az egyházi vezetők és a Szövetség képviselőinek a segítségével eredményes lett. Egy közösség számára nagyon fontos, hogy merjen nagyokat álmodni, hiszen csak akkor maradhatunk fiatalok, ha az álmaink száma mindig nagyobb marad, mint a megvalósításainké” – fogalmazott Borbély László.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.