Több uniós pénzből gazdálkodunk

2014.02.08. | gazdaság , Önkormányzatok , Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Több uniós pénzből gazdálkodunk

Több uniós pénzből gazdálkodunk a következő hét évben, hívta fel a figyelmet a Szatmár Megyei Önkormányzati Tanács pénteki, Nagykárolyban megtartott ülésén Winkler Gyula EP-képviselő, aki Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ Szatmár megyei elnökének meghívására érkezett Szatmár megyébe. Az esemény házigazdája Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere volt, aki köszöntötte a megye RMDSZ-es polgármestereit, tanácsosait.  

A tanácskozáson részt vett Csóka Tibor, a Partiumi Önkormányzati Tanács elnöke, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke, Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzati főtitkárhelyettese és Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke, európai parlamenti képviselőjelölt. A nagykárolyi, uniós forrásokból nemrég felújított Károlyi kastélyban megtartott találkozón jelen voltak Erdei D. István és Kereskényi Gábor Szatmár megyei parlamenti képviselők.

 

„Több uniós pénzből gazdálkodunk a következő hét éves uniós költségvetési ciklusban. A jelenlegi információink szerint 43 milliárd euró körül forog az az összeg, amelyet Románia fejlesztési célokra költhet, ez számottevő növekedést jelent a tavaly decemberben lezáruló ciklusban elkülönített 31,5 milliárd euróhoz viszonyítva. Megújult az EU regionális politikája, valamint a Közös Agrárpolitika, Közép- és Kelet-Európa tagállamai számára új lehetőségek nyílnak, amelyeket az erdélyi magyar önkormányzatok és magyar közösségek akkor fognak tudni felhasználni, ha kellőképpen felkészülnek az új szabályokra és pályázati kiírásokra” – tájékoztatta a jelenlevőket Winkler Gyula. Az RMSZ európai parlamenti képviselője ismertette az operatív programok új struktúráját, a Közös Agrárpolitika új  lehetőségeit, amelyek kiemelten támogatják majd a fiatal gazdákat és a társulásokat létrehozó pályázókat.

 

„Az RMDSZ politikusai Bukarestben is, de az Európai Parlamentben is következetesen támogatják Románia schengeni csatlakozását. Itt, a Partiumban mindenki a saját bőrén tapasztalja, hogy a csatlakozás elmaradása milyen súlyos gazdasági következményeket okoz, ezért továbbra is minden alkalmat  megragadok, hogy elmondjam: kettős mércével mérik Romániát és Bulgáriát akkor, amikor a Schengeni Egyezményben nem rögzített politikai indokok miatt akadályozzák a csatlakozást” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

 

Hegedüs Csilla,az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke az ősszel megalakult szervezet eddigi eredményeit és jövőbeli terveit ismertette, EP-képviselőjelöltként arról beszélt, hogyan tudja gazdagítani nőként az erdélyi magyar érdekképviseleti munkát. Pataki Csaba szenátor a jelenlegi politikai helyzetet elemezte, Ilyés Gyula az önkormányzatok előtt álló kihívásokról, feladatokról beszélt. A Szatmár megyei polgármesterek, tanácsosok költségvetési kérdéseket, a folyamatban levő uniós programok finanszírozási gondjait, napi problémákat vitattak meg.

 

Winkler Gyula szombaton részt vesz a negyedik alkalommal sorra kerülő Szatmár megyei böllérversenyen, a vándorrendezvénynek idén Sárközújlak ad otthont.

A Szatmár Megyei Önkormányzati Tanács ülése Nagykárolyban A Szatmár Megyei Önkormányzati Tanács ülése Nagykárolyban A Szatmár Megyei Önkormányzati Tanács ülése Nagykárolyban
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.