Többezren tüntettek a katalán nyelv használatáért - Sógor Csaba kezdeményezésére EP-képviselők kérdést intéznek a Bizottsághoz és a Tanácshoz

2012.03.26. | Kisebbségvédelem , Nyelvi jogok

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselő európai szintű közbenjárását kérte több katalán érdekvédelmi és kulturális szervezet a Baleári Autonóm Közösség Közszolgálata által 2007. március 27-én elfogadott 3/2007-es törvény módosítása, valamint az ennek nyomán kialakult áldatlan helyzet rendezése érdekében.

Az erdélyi magyar képviselő március elején az EP néppárti választmányi ülésén vett részt Mallorcán. A helyszínen személyesen kereste őt meg az Obra Cultural Balear egyesület képviselője révén több helyi katalán kulturális és nyelv-védelmi szervezet, és arra kérték, hogy kisebbségiként, az őshonos nemzeti hagyományok és jogok védelmében ezúttal is emeljen szót Brüsszelben a folyó év március 16-án életbe léptetett változások miatt.

A Baleár-szigeteken többpárti egyezség alapján kidolgozott nyelvhasználati jogi rendszer érvényesült évtizedek óta, a Franco-diktatúra utáni demokrácia jegyében. Ennek értelmében a hivatalnoki és közszolgálati szektorokban dolgozók számára a katalán és a spanyol nyelv ismerete egyaránt kötelező volt; a jegyzőkönyvek katalán nyelven készültek; lehetőség volt katalán nyelven történő ügyintézésre. Ez biztosította a közszolgálati és adminisztratív szervek hatékonyságát, a közalkalmazottak megfelelő kiválasztását, a polgároknak a törvény és az adminisztrációs szervek előtti egyenlőségét a nyelvi kérdésekben. A legutóbbi választásokat az Európai Néppárt frakciójának helyi tagja nyerte, aki - választási ígéreteivel ellentétben - felrúgta az 1986-ban többpárti egyezmény alapján megszavazott nyelvhasználati törvényt. A törvény módosításának értelmében a katalán nyelv ismerete ezentúl szakmai érdem lesz, de nem kötelező.

Tiltakozásul március 1-től kezdve Jaume Boumet köztiszteletben álló, nyugalmazott katalán nyelvtanár éhségsztrájkba lépett. Boumet mögött felsorakozott valamennyi helyi kulturális szervezet. Ezek tagjai, de a lakosság is aggódva figyeli a fejleményeket: Jaume Boumet 20 kilót fogyott, szívműködés-rendellenességgel küzd, korlátozni kellett látogatóinak számát, de az aggasztó egészségi tünetek ellenére sem hajlandó tárgyalni az ügyben a helyi önkormányzat vezetősége. Az idős nyelvtanár köré csoportosult szervezetek vezetői jelezték, hogy ha a március 25-i békés tűntetés után sem rendeződik az ügy, "átveszik" az éhségsztrájk stafétáját a köztiszteletnek örvendő értelmiségitől.

A várakozások szerint többezres tömeg vonult az utcára a katalán nyelv újra kötelezővé tétele mellett vasárnap, március 25-én. A szervezők szerint 50000 voltak, a helyi rendőrség 20000-re becsülte a résztvevők számát.

Sógor Csaba kezdeményezésére 21, különböző pártok színeiben tevékenykedő EP-képviselő látta el kézjegyével azt az Európai Bizottsághoz (EB), illetve az Európai Unió Tanácsához  intézett kérdést, melyben az aláírók az iránt érdeklődnek, mit szándékszik tenni az EB, mint a szerződések őre, annak érdekében, hogy a Baleár-szigetek kormánya által foganatosított lépések nyelvi diszkriminatív jellegét megszüntesse, hiszen a nyelvi diverzitást az EU-ban törvény védi. A képviselők konkrétan azt is kérdezték az EB-től és az Európai Unió Tanácsától, mit szándékoznak tenni a régió nemzeti kisebbségének - mely helyi szinten többségben van - védelmében?

Tájékoztatásul alább néhány link, mellékletben pedig néhány fotó a katalán nyelvnek a közszolgálatban újra kötelezővé tételéért szervezett békés tűntetésről.