Törvényessé vált az esketési ceremónia kizárólag magyar nyelvű levezetése

2011.11.13. | Nyelvi jogok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az október 1-től érvénybe lépett új Polgári Törvénykönyv előírásai szerint valamely nemzeti kisebbséghez tartozó, házasságot kötő személyek kérésére, a hivatalos polgári szertartás levezethető kizárólag az illető kisebbség nyelvén, amennyiben a házasságkötő ismeri az adott nyelvet.

Erről Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese tájékoztatta a Szövetség polgármestereit és alpolgármestereit. „Ez az RMDSZ által kivívott előírás hatalmas áttörést jelent, hiszen egy adott kisebbségi jognak a Polgári Törvénykönyvbe való foglalása nemcsak kiterjeszti, de erősebb jogi biztosítékkal is ellátja azt. Míg eddig az anyanyelven történő házasságkötést csupán a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok helyi közigazgatásban való anyanyelvhasználatáról szóló kormányrendelet szabályozta, mára már törvénybe foglaltatott, hogy nemcsak a 20%-on felüli kisebbségi lakosságot számláló településeken, hanem bárhol megilleti ez a jog közösségünk tagjait. Ugyanakkor, mostantól a szertartás levezetése történhet kizárólag magyar nyelven, eltörölve az eddig kötelező kétnyelvű ceremóniát” – fogalmazott Horváth Anna.

A Szövetség politikusa tájékoztatásában arra is felhívta a figyelmet, hogy az anyanyelvhasználati jogok esetében fontos szerepet kell játszania a tudatosításnak is, hiszen a törvényes keretek bővülése csak akkor jelenthet előrelépést, ha ismerjük jogainkat és élünk is azokkal.