Törvénymódosító javaslat készül a nagycsaládosok támogatására

2013.06.13. | család
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Törvénymódosító javaslat készül a nagycsaládosok támogatására

Az adótörvénykönyv módosításával szeretné segíteni a nagycsaládosokat Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor.

A két csíki politikus június 13-án sajtótájékoztató keretében mutatta be elképzelését. Elmondásuk szerint az elkövetkező időszakban Csíkban, illetve Székelyföldön társadalmi vitát indítanak a témában, amelynek eredményeit majd összefoglalják egy törvénymódosító-javaslatban, amelyet az őszi parlamenti ülésszakban nyújtanak be.

Tánczos Barna szenátor elmondta, két területen is szeretnének mentalitásváltást elérni. Az egyik az, hogy a nagycsaládos modell követendő példa legyen mindenki számára. A másik pedig, hogy a törvénymódosító javaslat által proaktív hozzállásra ösztönözzék a nagycsaládosokat, arra, hogy főként ne a szociális juttatások révén várják a segítséget. Tehát a cél az, hogy például a munkát vállaló családfő a jövedelmének minél nagyobb részét tudja a családjára fordítani, minél kevesebbet kelljen adóznia – pontosított a szenátor.

Korodi Attila parlamenti képviselő kitért a tavaly őszi kezdeményezésükre. Amint tudják, 2012 novemberében egyeztettünk a csíki-medence, Szentegyháza és Lövéte polgármestereivel egy olyan elképzelésről, amely szerint a helyi önkormányzatok kedvezményben részesítenék azokat a nagycsaládokat, amelyek helyi lakcímmel rendelkeznek, gyerekeiket iskolába járatják, és nem rendelkeznek adóhátralékkal – mondta a képviselő. Hozzátette, az év eleji közéleti viták, a mezőgazdaságban dolgozókat érintő különféle intézkedések miatt a kezdeményezés egy időre háttérbe szorult, most viszont itt az idő, hogy újra előtérbe kerüljön.  Kitért arra, hogy most újra elkezdik az egyeztetést az önkormányzatokkal és a közbirtokosságokkal, hogy megvizsgálják, milyen vonatkozásokban kell változtatni a kezdeményezésen. Továbbá kiemelte, a közbirtokosságoknak azt fogják javasolni, alakítsanak ki egy ösztöndíjrendszert a nagycsaládokból származó gyerekek tanulmányainak támogatására.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.