Tovább bővítené az anyanyelv használatának jogát az RMDSZ (AUDIO)

2014.02.25. | Nyelvi jogok

Tovább bővítené az anyanyelv használatának jogát az RMDSZ (AUDIO)

A nemzeti kisebbségek közintézményekben történő anyanyelv-használatát bővítené a Képviselőház RMDSZ frakciója által ma, február 25-én iktatott törvénykezdeményezés, amely értelmében anyanyelven fordulhatnak az érintettek az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz. A jogszabályt Markó Attila, a Szövetség sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője kezdeményezte és az RMDSZ Képviselőházi frakciója támogatta.

„Nagyon fontos, hogy megteremtsük azt a törvényes keretet, amely által az emberi jogok betartásának felügyeletével foglalkozó intézményekhez anyanyelven fordulhasson minden kisebbségben élő személy. Románia 1995-ben ratifikálta a Strasbourgban aláírt kisebbségek jogaira vonatkozó keretegyezményt, melynek értelmében, azokban a régiókban, ahol jelentős arányban élnek nemzeti kisebbségek, ott biztosítani kell a közintézmények és az illetékes kisebbségekhez tartozó személyek között az anyanyelven való párbeszédet. Ugyanilyen rendelkezéseket találhatunk a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájában is” - fogalmazott Markó Attila.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben egy hasonló törvénykezdeményezést nyújtottak be az RMDSZ honatyái, amelynek célja az anyanyelv-használat biztosítása a Nép Ügyvédjének hivatalánál. „Ezt a törvénykezdeményezésünket ma a Képviselőház hallgatólagosan elfogadta, a végső döntést a Szenátus fogja meghozni” – mutatott rá az RMDSZ sepsiszentgyörgyi képviselője.

Hanganyag:
Markó Attila nyilatkozata: