Továbbra is köd fedi a nemzeti jelentőségű intézmények körét

2012.02.14. | Aktuálpolitika

Továbbra is köd fedi a nemzeti jelentőségű intézmények körét

A Nemzetpolitikai Államtitkárság által nyilvánosságra hozott, normatív támogatásban részesülő szervezetek és programok listáját tartalmazó névsorral kapcsolatosan az egyedüli pozitívum, hogy az idén lesz normatív támogatás - nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, majd hozzátette: 2011-ben a nemzeti jelentőségű intézmények hiába várták a magyarországi segítséget, a támogatási keretek jelentős részét a Demokrácia Központok emésztették fel.

A főtitkár elmondta, hogy továbbra is kevés a konkrétum: nem lehet tudni, hogy a nevesített 11 szervezeten kívül, kik részesülnek a meghívásos pályázat által nyújtott lehetőségben, köd fedi a teljes pályázati keretet, nem hozták nyilvánosságra, hogy a döntések Magyarországon vagy Erdélyben születnek, és kik lesznek az elbírálók. A nevesített nemzeti jelentőségű intézmények esetén is vannak érdekességek: amennyiben a Beszterce-Naszód megyei Vicén két szórványkollégium működik, akkor miért csak az egyik részesül kiemelt támogatásban? Csak remélni tudom, hogy ennek nem az az oka, hogy az egyik kollégium partnere az EMNT szórványtanácsának, a másik pedig nem - zárta nyilatkozatát Kovács Péter.