Továbbra is közvitán az RMDSZ autonómia-statútuma (AUDIÓ)

2014.10.16. | autonómia

Továbbra is közvitán az RMDSZ autonómia-statútuma (AUDIÓ)

,,Egy hónappal ezelőtt mutattuk be, és bocsátottuk közvitára a Székelyföld autonómia-statútumára vonatkozó tervezetünket. Az elmúlt időszakban szakértőkkel egyeztettünk, a társadalom és a közvélemény-formálók véleményét kérdeztük, de legfőbb célunk az volt, hogy elmondjuk a román közösségnek, nem kiválni akarunk Romániából, ellenkezőleg: jólétben, biztonságban, büszke magyarként, jó állampolgárként akarunk itt élni” – hangsúlyozta Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára ma délben, majd hozzátette: a román társadalom meg kell értse, az, amit a Szövetség kér, nem sérti az ország érdekeit, sőt erősebbé teszi azt.

,,Az elmúlt hetekben több városban kezdeményeztünk kerekasztal-beszélgetéseket, ahol minden alkalommal nyomatékosítottuk, az autonómia azt jelenti, hogy a helyben megtermelt erőforrásainkat és adóink nagy részét nem Bukarestbe küldjük, hanem helyben használjuk fel, ez nagyobb felelősség, de ugyanakkor kisebb államigazgatás és kevesebb bürokrácia. Mi dönthetünk, a minket érintő kérdésekben”– emelte ki a főtitkár.

Kovács Péter szerint, a beérkező vélemények, kommentárok és kritikák alapján világosan látszik, sokat kell még azon dolgozni, hogy lebontsák az előítéleteket, azokat a tévhiteket, amelyek a román társadalom részéről érkeznek, de mindezek mellett, jó néhány hasznos és értékes felvetés is érkezett, amelyet a jövőben kielemeznek az RMDSZ szakpolitikusai, és megtervezik, hogyan lehetne beépíteni a végleges statútum szövegébe.

,,A fanyalgók és a szkeptikusok is megjelentek, akik egykor azért ostoroztak minket, hogy miért nincs egy kidolgozott stratégiánk, most, hogy ez a dokumentum megvan, pedig ez lett a bajuk. A szélsőségesen megfogalmazott támadásokra, az autonómia-statútum kidolgozásában résztvevő Márton Árpád, az RMDSZ parlamenti képviselője válaszolt, ezt ajánlom a vagdalkozók figyelmébe” – fogalmazott a Szövetség főtitkára.

Kovács Péter elmondta, a bukaresti Közigazgatási és Politikatudományi Egyetemen lezajlott vita a párbeszédsorozat első lépését jelentette a témában, ezt követően számos helyszínen lehet hasonló beszélgetésekre számítani, hiszen higgadtan, fokozatosan, jól felépített érvekkel szeretnék meggyőzni a román társadalmat.

A tervezet továbbra is elérhető román és magyar nyelven, a Szövetség honlapján. Az RMDSZ várja a statútumhoz fűződő véleményeket a honlapon, az autonomia@rmdsz.ro e-mail címre vagy a következő postai címre: Majális/Republicii utca 60. szám, Kolozsvár.

Márton Árpád válasza a http://rmdsz.ro/uploads/fileok/dok/MAa.pdf linken érhető el.

Hanganyag:
Kovács Péter nyilatkozata