Turos Lóránd: Start-up Nation program sikerét a hatékony alkalmazási normák kidolgozása jelentené

2017.03.21. | Szenátus , gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Turos Lóránd: Start-up Nation program sikerét a hatékony alkalmazási normák kidolgozása jelentené

Jó kezdeményezés a vállalkozásösztönző program, hiszen ez várhatóan új lendültet ad a gazdaságnak a következő években, a vállalkozói kedv serkentésével hozzájárulhat az új munkahelyek teremtéshez. A szenátusban támogattuk, a végső döntést a képviselőház kell meghozza. Az alkalmazási szabályok jelenleg közvitára vannak bocsátva, amint ez lezárul, a kormány a beérkezett javaslatok figyelembe vételével véglegesíti a normákat, és indulhat a program, azonban a program sikere nagymértékben az alkalmazási normák hatékonyságán fog múlni” – mutatott rá Turos Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei szenátora, aki plénumi vita során ismertette a Szövetség álláspontját a kormány rendeletével kapcsolatban. 

A szenátus plénuma hétfőn szavazott arról a sürgősségi kormányrendeletről, amely az újonnan induló kkv-k számára támogatást biztosító Start-up Nation Románia program indítását szabályozza. A felsőház elfogadta a jogszabályt, a kezdeményezést az RMDSZ szenátorai is támogatták szavazatukkal.

A Start-up Nation Románia program évente legtöbb 10.000 kezdő vállalkozásnak biztosítana maximum 200.000 lej vissza nem térítendő támogatást, amely az elszámolható költségek 100%-át finanszírozná. A támogatás elnyerésének fontos feltétele, hogy a pályázó vállalkozás a Start-up Nation programot elindító sürgősségi rendelet életbe lépése – január vége – után magánszemélyek által létrehozott kis-, közepes vagy mikrovállalkozás legyen.

A program keretében a termeléshez szükséges gépek és felszerelések vásárlására a hozzájuk tartozó szoftvert is beleértve, mérő és ellenőrző műszerekre, különböző haszonjárművekre, számítógépek és számítástechnikai felszerelésekre, irodabútorra és felszerelésre, klímaberendezésekre és energia-takarékossági berendezésekre, irodák és termelési felületek bérleti díjára, weblapkészítés költségeire, vállalkozásfejlesztő kurzusok részvételi díjára lehet támogatást igényelni.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.