Üdülőjegyeket kaphatnak egyes alkalmazottak (AUDIÓ)

2014.06.05. | Képviselőház

Üdülőjegyeket kaphatnak egyes alkalmazottak (AUDIÓ)

A Képviselőház döntése értelmében üdülőjegyeket bocsáthatnak ki az alkalmazottaknak a magán vállalatok, a közintézmények és a teljes vagy többségi állami tőkéjű kereskedelmi társaságok. Kerekes Károly és Antal István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői a munkaügyi, illetve az ipari bizottságban támogatták a jogszabály elfogadását és hatékonyan hozzájárultak az együttes jelentés kidolgozásához. A Képviselőház plénumában a végszavazást megelőző, jogszabálytervezetről szóló parlamenti vita során Fejér László Ödön parlamenti képviselő tartotta fent a Szövetség álláspontját.

Az üdülőjegyek díját teljes mértékben az alkalmazó fedezi, a kereskedelmi társaságok esetében az erre szánt költség a profitadóból leírható, valamint a közintézmények a költségvetésükben elkülönítethetnek összegeket erre a célra.  Az üdülőjegyek névre szólóak és kizárólag belföldön, a felelős minisztérium által engedélyezett turisztikai egységek, vagy utazási ügynökségek által nyújtott szolgáltatásokra lehet beváltani.

Antal István, az RMDSZ parlamenti képviselője úgy véli, hogy ezen intézkedésnek gazdaságélénkítő szerepe lehet, ugyanakkor nagy támogatást jelent a hazai turisztikai egységeknek. Az üdülőjegy értéke nem haladhatja meg a 6 hónapi minimálbér összegét, ugyanakkor az alkalmazott szempontjából jövedelemadó és társadalombiztosítási járulék mentes, viszont a közalkalmazottak nem részesülhetnek egyéb szabadságra szánt juttatásokban (szabadság pótlékot, vagy a nyugdíjtörvényben meghatározott üdülési jegyet).

Fejér László Ödön képviselő szerint ezen intézkedés mind a belföldi turizmust, de a munkahelyteremtést is segíti, a gazdaságélénkítő szerepe mellett. Az RMDSZ parlamenti képviselői egyhangúan a törvény mellett tették le voksukat.

Hanganyag:
Antal István parlamenti képviselő nyilatkozata