Udvarhelyszéki hagyományos termékek a XXIV. debreceni Farmer-Expón

2015.08.25. | Ifjúság , MIÉRT , Mezőgazdaság

Udvarhelyszéki hagyományos termékek a XXIV. debreceni Farmer-Expón

Augusztus 19–22. között huszonnegyedik alkalommal szervezték meg Debrecenben a Farmer-Expót. Kelet-Magyarország legnagyobb agráripari szakkiállításán az udvarhelyszéki gazdák is képviseltették magukat, akik szerdától péntekig számos fajtabemutatón és tenyészállat bírálaton vettek részt, de egy erdélyi család magyarországi farmján is látogatást tettek.

21 ezer látogató, 250 kiállító, 50 szakmai előadás, illetve bemutató – számokban így lehet összefoglalni a 2015-ös debreceni Farmer-Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítást és Vásárt. A számoknál maradva azonban érdemes megemlíteni azt a 28 udvarhelyszéki – főként fiatal – gazdát is, akik az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének, illetve a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) udvarhelyszéki tagszervezetének szervezésében vettek részt a négynapos szakkiállításon. Abból a megfontolásból, hogy egy ilyen, az ágazat egésze szempontjából iránymutató eseményen az udvarhelyszéki gazdák is képviseltethessék magukat, az említett szervezetek már harmadik alkalommal biztosítottak lehetőséget a debreceni expón való részvételre.

Erdélyben sok helyen adottak a feltételek az állattenyésztéshez, zöldség- és gyümölcstermesztéshez. A debreceni Farmer Expo számos olyan lehetőség felismeréséhez nyújtott segítséget, amelyeken keresztül az erdélyi fiatal gazdák is igazi élvezői lehetnek az uniós támogatásoknak. A MIÉRT ebben kívánja minden rendelkező eszközével tovább segíteni őket” – emelte ki a debreceni farmer expo fontosságát Antal Lóránt MIÉRT-elnök.

Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen rangos agráripari és állattenyésztési szakkiállításokon, főleg a szakirányú konferenciák miatt, fiatal gazdáinknak is lehetőségük legyen részt venni. Ugyanakkor az ilyen találkozók nagyszerű alkalmat kínálnak a tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre is. Idén első alkalommal nem csak a gazdák, hanem udvarhelyszéki kiállítók is részt vettek az expón, akik saját termékeiket mutathatták be a magyarországi közönségnek” – tudatta a szervezők részéről Bíró Barna-Botond, az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének ügyvezető elnöke.

Az előző évekhez hasonlóan idén is kilátogatott a Farmer Expóra Antal István képviselő, akinek a jóvoltából egy farmlátogatáson is részt vehetett az udvarhelyszéki küldöttség. A háromnapos látogatás záró programjaként, pénteken az udvarhelyszéki gazdák dr. Lendvai Csaba és felesége, Nagy Hajnal sárrétudvari farmjára látogattak el, ahol megismerkedhettek a 100 százalékig családi tulajdonú vállalkozással.