Udvarhelyszéki kampányhírek

2012.11.15. | Parlamenti választások , Udvarhelyszék , Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Udvarhelyszéki kampányhírek

Lakossági fórum Bögözben - „A sok párt nem székely embernek való”

November 13-án a bögözi kultúrotthonban szervezett lakossági fórumot az RMDSZ. Farkas Mózes, Bögöz község polgármestere – „Tenni kell a közös tálba, hogy kapjunk is belőle” szlogen alatt – megvalósításaikról és terveikről beszélt. Farkas mindössze öt hónapja polgármester, ám máris számos problémával, megoldásra váró gonddal szembesült, igaz, eredményei is vannak már. Sikerült 84 családot vezetékes vízhez juttatniuk, majd számos iskolájuk, óvódájuk őszi „indítása” is a közegészségügyi engedélyeztetés miatt nehézségekbe ütközött, illetve munkálatok között említhető, hogy a vágási, dobói iskola százéves padlózatát is ki kellett cserélni. A polgármester arról is jelentést adott, hogy a Bonta részen egy forrást alakítottak ki. Az elöljáró büszke a ravatalozójukra, mely 160 lakos közös kalákája eredményeként készült el. Farkas azt is tudatta, hogy pályázni szeretnének egy szociális tömbház megépítésére, melyet a községháza kertjében építenének meg, és mely tizenhat családnak adna lakhelyet. A templom feljavítási munkálataira is kitért, kiemelve, hogy Kelemen Hunor minisztersége idején kezdhették el a felújítást. „Ez a sok párt nem a székely embernek való. A románság nem tudott megosztani, ám sajnos forinttal ez sikerült” – zárta mondandóját a település vezetője, aki minden lakót összefogásra kért.

A fórumon dr. Verestóy Attila szenátor a romániai magyarság három ellenségéről: a megosztásról, a közönyről és a román nacionalizmusról beszélt, Antal István parlamenti képviselő pedig azt tudatta: „Velünk riogatják a román választókat, hogy ha nagy számban elmennek szavazni, akkor a magyarok nem jutnak be a parlamentbe, és így megszűnhet a huszonhárom éves zsaroló tevékenységük”.

A találkozó végén a lakóké volt a szó, felszólalt Zongor Irma, a nemrég felújított bögözi iskola igazgatónője is, aki köszönte a parlamenti képviselet segítségét, és kérte, hogy a szenátor és a képviselő leállt óvodaépítési terveiket is támogassa.


Buszozott a képviselő

A székelyudvarhelyi városi buszjáratok egyikét vette igénybe november 14-én, szerdán délben Antal István, hogy személyesen is tájékozódjon a lakosság gondjairól. A parlamenti képviselőhöz – gyakori vidéki körútjaihoz hasonlóan – a tömegközlekedési eszközön is az alacsony életszínvonallal kapcsolatos panaszokkal fordultak. A honatya ígéretet tett, hogy személyesen néz utána egy hátrányos helyzetű, beteg kisgyereket nevelő család szociális támogatással kapcsolatos kérésének. A Csereháton lakók arra kérték a képviselőt, személyesen járjon közbe a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnál, hogy megfelelő legyen a hóeltakarítás a dombon is. Többen arra panaszkodtak, hogy a munkaadók gyakran minimálbérért, vagy még kevesebbért dolgoztatják őket, és volt, aki a tanügyi rendszer hiányosságaira hívta fel Antal István figyelmét. A képviselő egyebek mellett elmondta: sajnos az új kormány megváltoztatta azt a törvényt, amelynek kidolgozásában az RMDSZ is részt vett, és amely lehetővé tette, hogy az iskolák adminisztrálásának jogát a polgármesteri hivatalokra, illetve az igazgatóságokra ruházzák.


Koszorúzás Bartha Miklós szobránál

Székelyudvarhely polgármesteri hivatala a Magyar Tudomány Napja alkalmából „Bartha Miklós és kora” címmel november 15-én konferenciát szervezett, melyet megelőzően 14-én délután Rugonfalván megkoszorúzták Bartha Miklós szobrát.
 
„Őszinte elismeréssel adózunk Bartha Miklós munkássága előtt, mely valóságos történelem” – szólt az egybegyűltekhez Péter Zoltán, Siménfalva polgármestere, Farkas Ferenc, Rugonfalva református lelkésze pedig kérdéssel indított: „Ki volt az a Bartha Miklós, aki méltatlanul feledésbe merült, hisz pályatársait ismerjük?”. A lelkész válaszolt is: „Elsősorban rugonfalvi volt”. Arról is említést tett, hogy Bartha harcos alkat volt, több ellenséggel, mint baráttal, és ez most sincsen másképpen. „Hirdette mindazt, amit a magyarnak meg kell őriznie” – idézte a lelkész Károlyi gróf Kossuthnak írt leveléből, melyből kiderül: Bartha „halálával óriási űrt hagyott maga után”.

A beszédeket követően a siménfalvi és székelyudvarhelyi polgármester, a rugonfalvi református egyház, a Bartha Miklós tudományos konferencia előadói, Antal István parlamenti képviselő, az Udvarhelyszéki RMDSZ, a városi RMDSZ képviselete helyezte el az emlékezés koszorúit Bartha Miklós szobránál.

Udvarhelyszéki kampányesemények Udvarhelyszéki kampányesemények Udvarhelyszéki kampányesemények
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.