Új kezdetet jelez március idusa

2012.03.15. | Hunyad , Ünnep

Új kezdetet jelez március idusa

Március 15-ének sokféle jelentősége van a magyar nemzet számára, többek között az új kezdet szimbóluma – hangsúlyozta ünnepi beszédében Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, EP-képviselő a Hunyad megyei megemlékezéseken.

„1848. március 15-e a forradalom és szabadságharc kezdete volt. A 12 pontból a szabadság és az egyenlőség volt az, amelyet a magyar nemzet kiharcolt, talán ezért a legfontosabb, legfelemelőbb ez a nap nemzetünk számára. 164 évvel később, 2012-ben újból egy kezdetnek vagyunk tanúi. Egy olyan harcnak a kezdete ez, amelyet ebben az évben kell megvívnunk, és amelynek eszmei világa még mindig a 12 pontból merítkezik. Szabadságunk az, amelyért újból és újból küzdenünk kell, az egyenlőségért pedig az elmúlt 22 esztendőben nemcsak harcoltunk, hanem a romániai változások utáni két évtizedben nap mint nap dolgoztunk, nemzeti közösségünk jogait törvénybe iktatva és közjogi értelemben is biztosítva. Két csatát kell idén megnyernünk, az elsőt júniusban, ezt úgy hívják, önkormányzati választások, a második csatát az év végén kell megvívni, ezt úgy hívják, parlamenti választások” – fogalmazott Winkler Gyula, kiemelve, hogy bizalommal tekint a magyar közösség előtt álló kihívásokra. „Ma, március 15-én, egy újabb kezdet napján bizalommal tekintek az előttünk álló hónapokra, az erdélyi magyar emberek támogatásával meg tudjuk válaszolni a ránk váró kihívásokat akkor, ha a tulipán jele alatt, előbbre helyezzük az egységet a pártosodásnál és a megosztásnál” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

Dézsi Attila kormányfőtitkár beszédében a forradalmi eszmék jelentőségéről, ezek szórványban is érvényes aktualitásáról beszélt. Mint mondta, a piski csata emlékműve előtt nem szabad soha elfeledni, ez egy győztes csata volt, a Hunyad megyei magyar szórványközösségnek pedig ma is van ereje győztes csatákat vívni a megmaradás érdekében. Borbély Károly gazdasági államtitkár üdvözölve a jelenlevőket, a szórványban való helytállásról beszélt, majd tolmácsolta Kelemen Hunor szövetségi elnök március 15-ei üzenetét.

A román tisztségviselőkhöz külön szólva, Winkler Gyula büszkeséggel beszélt Hunyad megye transzilván szellemiségéről, a nemzeti közösségek együttműködéséről, a megye páratlan épített örökségéről, ez alkalomból átnyújtotta a Szép Hunyad megyénk fotóalbumat. A háromnyelvű kiadványt szerdán mutatták be Déván, a kötet a magyarországi Szép Sopronunk kiadó gondozásában, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének közreműködésével jelent meg.

A Hunyad megyei március 15-ei ünnepségek a piski csata emlékművénél, a római katolikus templomkertben kezdődtek, ahol a csernakeresztúri kisiskolások mutatták be ünnepi előadásukat. Az ünnepségen részt vett a település polgármestere és helyi tanácsosok. Déván a Téglás Gábor Iskolaközpontban tartották az ünnepséget, majd a református temetőben koszorúztak. A megemlékezésen részt vett és beszédet mondott Mircea Ioan Moloț, a Hunyad Megyei Tanács elnöke és Dezméri István prefektus, valamint jelen volt Széll Lőrincz államtitkár, az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság alelnöke.