Szatmári hírösszefoglaló

2012.11.11. | Fehér megye , Parlamenti választások , Szatmár

Szatmári hírösszefoglaló

Új lendület! – Minden szatmárihoz eljut a Szövetség üzenete

Több mint 150 önkéntes segíti a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kampányát Szatmárnémetiben, és több ezer szimpatizáns viszi el a Szövetség üzenetét a szatmáriakhoz vidéken

Javában zajlik az RMDSZ tájékoztató kampánya. A december 9-i parlamenti választások jelöltjei, önkéntesek és önkormányzati tisztségviselők járják a megyét és Szatmárnémetit, hogy a közösségünk képviselőivel lévő személyes találkozókon erősítsék a köteléket a szatmáriak és az RMDSZ között. Kereskényi Gábor képviselőjelölt a hétvégén a kispiacon és az ószeren találkozott a választókkal. Az elmúlt napokban az RMDSZ tájékoztató akciója keretében ugyanakkor több száz szatmári családot sikerült felkeresni. A fogadtatással kapcsolatban Kereskényi elmondta: “Nagyon pozitív volt a fogadtatás a szatmáriak részéről. Sokan tették szóvá, hogy aggódnak a helyhatósági választások után kialakult helyzet miatt, és támogatásukról biztosították az RMDSZ-t.” – magyarázta Kereskényi. A képviselőjelölt hozzátette, “Az emberek érzik és értékelik a pozitív üzenetet. Mi most sem valakik vagy valami ellen, hanem konkrét célért, a hatásos közösségi képviseletért szállunk versenybe. A román pártok a kampány első napjaiban már egymás torkának estek, és közben a felelősségteljes politizálásról beszélnek. Viták helyett mi megoldásokat kínálunk.”

Az RMDSZ tisztségviselői, önkéntesei a következő időszakban házról házra járva viszik majd el a Szövetség üzentét a Szatmár megyei lakosokhoz.

Összefogni hitünk és zenénk érdekében is- Táncházzal teljesedett ki a tasnádi és magyarlapádi gyülekezetek találkozója

A Tasnádi Református Egyházközség testvérgyülekezetének, a Fehér megyei Magyarlapádnak igen jó muzsikusai vannak, s minderről szombat este előadás keretében tettek bizonyságot, a népes publikum pedig együtt dalolta azokat a dalokat, amelyek sok száz kilométeren keresztül összekötik a magyarságot, majd állva tapsolta a művészeket.

Több éves kapcsolat immár a két eklézsia közötti, és ez idén minden korábbinál nagyobb találkozóban teljesedett ki: nyáron a tasnádiak utaztak Lapádra, ezen a héten pedig a dél-szatmári városkában látták vendégül harminc-egynéhány a lapádiakat. Mélyíteni a gyülekezetek közötti kapcsolatokat – fogalmazta meg az esemény célját a házigazda tiszteletes, Pakulár István. A több napos találkozó keretében szombat este előadást tartottak az egykori mozi épületében, az alkalomra szép számban érkeztek is érdeklődők.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség tasnádi képviselőjelöltje, Erdei D. István is szólt pár mondatot az egybegyűltekhez. A Reményik Sándor gondolatra – Ne hagyjátok a templomot, / A templomot s az iskolát! – hivatkozva domborította ki, hogy mennyire üdvös is a két eklézsia találkozóinak sora. Még akkor is az, hogy ez alkalommal a harmadik testvér gyülekezet, a hajdúnánási mégsem tudott eljönni. Egyebek mellett a hagyományaink ápolása végett is össze kell fognunk – mutatott rá a politikus, aki kérte hallgatóságát, hogy a választás napján éljenek a lehetőséggel, és szavazzanak érdekvédelmi szervezetünkre, mely az egyetlen a jelenlegi politikai palettán, amely a közösségünk kulturális értékeink gondozására is odafigyel.

Megismertetni szokásainkat a fiatalokkal - Erdei D. István: Fontosnak tartom, hogy ápoljuk ezeket a hagyományokat, a szokások ismeretét át kell adni a következő nemzedékeknek

Színültig megtelt szombat délután a tasnádiak hajdani moziterme. A Német Demokrata Fórum, valamint a Gemeinsam Ifjúsági Szervezet tasnádi közösségeinek szervezésében immár a 15. alkalommal került megrendezésre a Szent Márton-napi lampionos felvonulás és ünnepi műsor a dél-szatmári városban.

A krasznabéltekiek fúvósszolgálatával kezdődött az alkalom fesztív része. Majd a 22 éve működő Maestoso kórus szolgálatával folytatódott az alkalom. Magyar és német nyelvű énekeken kívül a Schmidt Mária karnagy vezette dalárda tagjai kisebb, Szent Márton életéhez kötődő momentumokat adtak elő. A lampionok versenyén volt a sor: több mint félszáz gyerkőc kapaszkodott lámpásába, amikor is megmutatkoztak a zsűrinek – az esemény díszmeghívottainak. Csúcsfejt, Tökfejt, valamint a Sárkányt egyaránt nagy tetszéssel fogadták a jelenlévők – érezhetően igen nehéz dolga volt a döntnököknek. Amíg meghozták határozatukat, az ovisok mutattak be sváb táncokat, majd a Gemeinsam Ifjúsági Szervezet csoportján volt a sor (egytől egyig a Maestoso tagjai), és végül a méltán népszerű Házaspárok mutatták be tudásukat, és mozgatták meg produkciójukkal a nézőket. Mindegyik fellépőt egyaránt nagy-nagy tapsvihar jutalmazta. A döntés is megszületett: a harmadik legszebbik lámpást idén Asztalos Dominik, a másodikat Mitrovici Lorena, az elsőt pedig Sebestyén Ákos készítette (szülei segítségével). Érdeklődésünkre a zsűri egyik tagja, Erdei D. István, az RMDSZ tasnádi képviselőjelöltje elmondta, hogy már a legelső ilyen jellegű rendezvényen is részt vett. Mint kifejtette, egyre profibb a megszervezés – egyebek mellett ennek okán is érezte fontosnak, hogy feleségével és lányával egyetemben részt vegyen az ünnepségen. Fontosnak tartja ugyanis, hogy ápolják ezeket a hagyományokat, a szokások ismeretét át kell adni a következő nemzedékeknek.

Tasnád közösségéért mutatta be szentmiseáldozatát Bokor Zoltán tasnádi plébános. Mint mondta, felekezettől függetlenül elkötelezettnek kell lennünk, mint Szent Mártonnak. Rámutatott, hogy a mai ember számára egyre fontosabb az erkölcsi biztonság, éppen ezért kérte hallgatóságát: ne engedje, hogy a közöny, az érdektelenség uralkodjon el a mindennapokban és az ünnepnapokban. Bízzunk egymásban! – javallta a plébános.

Többszáz-fős sokadalom indult a római katolikus templom elől a bélteki fúvósok vezetésével. Nagyon sokan különféle lámpásokkal a kezükben haladtak végig Tasnád központjának utcáin.

"Az RMDSZ politikusai reészei a templom megújításának"

Vadas Krisztián parókus köszöntötte Pataki Csaba szenátor- és Erdei D. István képviselőjelöltet Nagykároly legrégebbi templomának búcsús szentliturgiáján.

Bár az egy angyali magatartást tegyük magunkévá – kérte Nagykároly legrégebbi álló temploma búcsúünnepének szószólója. Hangoztatta: az angyalok, a mennyei seregek tagjai körülvesznek bennünket, s segédkeznek nekünk.

A Nagykárolyi Magyar Görög Katolikus Egyházközségre, illetve templomukra Szent Mihály és Szent Gábor arkangyalok vigyáznak. Ennek megfelelően az ünnephez közeli vasárnap különösen szép és megható szentliturgiát mutatnak be évről évre. Így történt ez idén is. Az 1738-ban épült isteni hajlékban bemutatott szertartáson közel félszázan vettek részt. A szentbeszédet ifj. Pallai Béla nagypeleskei parókus tartotta. Kifejtette, hogy nemcsak az írásokban, a templom falán vannak angyalok, hanem a mindennapokban is körülveszik az embereket. A gyermekeket is angyaloknak tudjuk, a boldogságot is az angyali léthez kötjük. Számtalan tulajdonsága van a mennyei seregek tagjainak, s a szentbeszédet tartó javallta hallgatóságának, hogy bár az egyikhez igazítsa mindennapi életét (legyen türelmes, hűséges, vagy irgalmas), hiszen azáltal jobbá lesz, ha úgy tetszik boldogabbá, angyalibbá.

A csodálatos templom ünnepségén a hívek odaadó énekszóval vettek részt a szertartásban. Parókusuk, Vadas Krisztián köszönte meg paptársainak, hogy rész vettek a szentliturgiában. Üdvözölte a megjelent közjogi méltóságokat, így Pataki Csaba szenátor- és Erdei D. István képviselőjelöltet, továbbá Nagykároly Helyi Tanácsának tagjait: Poósz Szabolcsot és Leitner Róbertet.

Elmondta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusai egytől egyig részesei a templom megújításának, hiszen a különféle pályázatokban segédkeztek, avagy konkrétan pénzt szavaztak meg erre. Beszámolt arról, hogy a magyarországi máriapócsi nemzeti emlékhellyel, a nagykárolyi nagytemplommal (a Kalazanci Szent Józseffel) és egy szatmárnémeti román ajkú görög katolikus gyülekezettel közösen a nagykárolyi magyar unitus közösség határon átívelő támogatást nyert el temploma felújításának folytatására. Kérte híveit, hogy imádkozzanak a zavartalan lebonyolításért, érdekképviseleti szervezetünk tagjai pedig tevékenykedjenek ezért.